open-navfaktor-logo
search
Mostarska deponija
Mještani naselja oko Uborka ne mogu izaći u dvorište, a djeca im obolijevaju
Danas su se u popodnevnim satima okupili ispred glavnog ulaza u deponiju, kako bi ukazali na problem nesnosnog smrada koji se širi s ove lokacije i opasnosti po zdravlje
21.09.2018. u 20:01
get url
text
Uborak, deponija, Mostar

Mještani koji žive u blizini gradske deponije Uborak traže da se hitno riješi problem, jer na svojim kućama ne mogu otvoriti prozore ili izaći u dvorište. To je izraženo posebno ljeti i pred kišu, jer se nesnosan smrad širi s deponije, a njihova djeca sve više obolijevaju. Ovaj problem nije od jučer i mještani se s njim bore već godinama.

Nedim Penava, mještanin Rasoja, koje pripada prigradskom naselju Vrapčići, tvrdi kako je dugogodišnji problem u tome što se na deponiju odlaže razni otpad, a da stvar bude gora u planu je, kako doznaju, proširivanje deponije.

- Kupljeno je 30 duluma. Otpad je različitog sadržaja koji utječe na zdravlje stanovništva.  Ovdje se ne može normalno živjeti. Ne može se disati, a s tim smradom se budimo i odlazimo na počinak. Umjesto da šetamo prirodom sa svojom djecom, navečer zatvaramo prozore-  kazao je Penava, dodavši da je već nekoliko djece i odraslih oboljelo od bolesti za koje još ne mogu utvrditi da ih je prouzrokovala deponija, ali sigurno ima veliki utjecaj na zdravlje stanovnika.

Edin Šetka, koji živi u neposrednoj blizini deponije, tvrdi kako je više puta bio svjedok, u jutarnjim satima, da se na deponiju dovozi otpad iz Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Neuma...

- Sve ovo treba odvesti gradonačelniku Ljubi Bešliću pred kuću. Šta smo mi ovdje? Paćenici! Godinama se borimo. Pa, dokle više! Bojim se za zdravlje svoje porodice. Pred kišu se gušimo od smrada - poručuje Šetka, koji ističe da se nikada niko od nadležnih nije odazvao na njihove pozive za pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.