open-navfaktor-logo
search
Provedena istraga
Iranske vlasti zatvorile list zbog vrijeđanja praunuke Muhammeda a.s.
Državno tužilaštvo Irana provelo je istragu protiv novina koje su 13. septembra objavile spornu fotografiju mladića s nanesenim ružom do pola usana i uz naslov "Rukiyye nakon 22 godine postala Mehdi"
17.09.2018. u 14:34
get url
text

Vlasti Irana zatvorile su dnevni list "Glas reforme" zbog objavljenog teksta za koji je tužilaštvo kazalo da je uvreda za hazreti Rukiju, kćerku Huseina bin Alija i praunuku posljednjeg poslanika Muhammeda a.s., prenosi Anadolu Agency (AA).

Državno tužilaštvo Irana provelo je istragu protiv novina koje su 13. septembra objavile spornu fotografiju mladića s nanesenim ružom do pola usana i uz naslov "Rukiyye nakon 22 godine postala Mehdi".

Tužilaštvo je naredilo zatvaranje lista.

Iranski mediji javljaju da su se sporna fotografija i tekst odnosili na 22-godišnju djevojku Rukiyye koja je odlučila promijeniti spol i uzela ime Mahdi Daryush. Isti izvori javljaju da se tekst bavio problemima na koju je ta osoba naišla u procesu promjene spola.

S druge strane, list se našao na udaru dijela javnosti u Iraku koji je osudio rukovodstvo lista zbog objavljivanja neprimjerenog sadržaja neposredno uoči obilježavanja godišnjice bitke na Kerbeli u kojoj je ubijen Poslanikov unuk Husein.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.