open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
"Hagada" i TIKA obnavljaju grob jednog od najznačajnijih Jevreja u BiH
Moše Atijas sačuvao je od zaborava događaj u kojem su sarajevski muslimani spasili deset najuglednijih Jevreja u gradu
23.09.2018. u 15:27
get url
text

Za dvije do tri sedmice trebao bi biti okončan projekt restauracije nadgrobnog spomenika jednog od najznačajnijih članova Jevrejske zajednice u BiH, još od kada su se pripadnici ovog naroda, bježeći pred španskom inkvizicijom, doselili u Sarajevo. Radi se o nadgrobnom spomeniku Zeki effendi Rafaelovića, odnosno Moše Atijasa.

Obnovu ovog spomenika pokrenulo je Udruženje “Hagada“, uz finansijsku podršku Turske razvojne agencije TIKA. Realizacija projekta je povjerena firmi Restauro.

- Ovaj spomenik je oštećen u ratu i sada će biti konzerviran. Pojedini dijelovi spomenika su pronađeni i trebali bi biti pripojeni, ali ostat će originalni spomenik, odnosno neće biti napravljen novi, koji bi bio identičan postojećem. Osim restauracije spomenika, bit će napravljena i staza koja vodi do njega i postavljeni putokazi, koji će posjetiocima omogućiti da ga lako pronađu. Teško je precizno reći kada će radovi biti gotovi, jer to najviše zavisi od obnove natpisa na spomeniku – kazao nam je predsjednik udruženja “Hagada“ Eli Tauber.

{$galerijaFotografija}

On je pojasnio ko je Moše Atijas i zašto je bitan u historiji ne samo Jevrejske zajednice, nego Sarajeva uopće. Radi se o čovjeku koji je u svoje vrijeme bio jedan od najuglednijih Jevreja u Sarajevu. Osnivač je društva La Benevolencija. Bio je u to vrijeme glavni prevodilac za turski jezik u Bosni, a prvi je počeo pisati historiju Jevreja u BiH.

Ipak, najznačajnije djelo Zeki effendi Rafaelovića je to što je zapisao i tako od zaborava sačuvao sjećanje na događaj, kojem je do danas ostao naziv "Sarajevski Purim". Tadašnji bosanski valija Mehmed Ruždi-paša je 1819. godine odlučio zatvoriti deset najuglednijih Jevreja u Sarajevu, uključujući i rabina Moše Danona.

Međutim, valija nije računao na reakciju Sarajlija, koji su organizovali masovne proteste zbog ovog pašinog čina i tako ga primorali da pusti zarobljene Jevreje. Na taj način su muslimani u Sarajevu spasili najuglednije pripadnike jevrejske zajednice, otvoreno se usprotivivši pašinoj odluci. Atijas je ovaj događaj pretočio u priču "Sarajevska Megila".

Zeki effendi je umro 1916. godine i sahranjen je na Jevrejskom groblju u Sarajevu. Već se izgubio trag gdje se tačno na ovom groblju nalazi grob Moše Atijasa, dok ga ponovo nije otkrio upravo Eli Tauber.

Prema njegovim riječima, Atijasov nadgrobni spomenik je jedinstven na ovim prostorima, a možda i u svijetu. Na njemu se nalazi epitaf napisan na tri jezika i tri različita pisma i to na bosanskom jeziku, hebrejskom,  te na turskom jeziku pisano arabicom.

- Epitafi na bosanskom i turskom jeziku su vidljivi i sačuvani. Jedino su epitaf na hebrejskom, kao i natpis s imenom Moše Atijasa, oštećeni i naši stručnjaci za hebrejsko pismo ih nastoje, u što je moguće većoj mjeri, obnoviti – napomenuo je Tauber.

On je naglasio kako će se naredne godine svečano obilježiti 200. godišnjica događaja kada su sarajevski muslimani spasili najuglednije Jevreje.

Obnova groba Jevrejsko groblje
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.