open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak o izbornim jedinicama, pa o smjeni Puzigaće
Kada je u pitanju nastavak redovne sjednice, radi o sjednici na čijem dnevnom redu je bio zahtjev delegata srpskog naroda za smjenu dopredsjedavajućeg Doma naroda Drage Puzigaće
21.09.2018. u 16:24
get url
text

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara zakazala je za četvrtak, 27. septembra, vanrednu sjednicu ovog doma. Nakon te sjednice, kako se navodi u pozivu, planiran je nastavak ranije prekinute redovne 23. sjednice.

Sjednice su zakazane na prijedlog Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda, koji je Bradari podnesen prije desetak dana. Također, zatraženo da vanredna sjednica ima jednu tačku dnevnog reda, a to je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, čiji su predlagači klubovi zastupnika SDA, SBB.a, DF-a i SDP-a i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. Ovaj zakon trebao bi se razmatrati po hitnom postupku. Kada je u pitanju nastavak redovne sjednice, radi o sjednici na čijem dnevnom redu je bio zahtjev delegata srpskog naroda za smjenu dopredsjedavajućeg Doma naroda Drage Puzigaće.

U prijedlogu za sazivanje sjednice, bošnjački delegati tražili su da se prvo održi nastavak te sjednice a tek onda vanredna sa pitanjem izbornih jedinica na dnevnom redu. Međutim, namjerno ili ne, predsjedavajuća Bradara je promijenila redoslijed, pa smjena njenog dopredsjedavajućeg neće biti prioritet tog dana.

Podsjećanja radi, Bradara i Puzigaća su ranije potpisali akt kojim ocjenjuju da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH pitanje od vitalnog nacionalnog interesa. Međutim, sjednica na kojoj se tada trebalo raspravljati o ovom zakonu nije zvanično otvorena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.