open-navfaktor-logo
search
Politička trgovina
Dodik otkrio: Radončić me molio da ga smijenimo kako bi ispao "pravi musliman"
I ja kažem: "Dobro, je li tebi stalo do toga?" On kaže: "Jeste." I mi glasamo za to,  a on kaže: "Eto vidite šta ovi rade, ja sam pravi musliman, Dodik mene smjenjuje!". A molio me da to bude - ispričao je Dodik
24.09.2018. u 15:08
get url
text

Predsjednik SNSD-a i RS-a Milorad Dodik u televizijskom intervjuu otkrio je kako ga je Fahrudin Radončić, u vrijeme dok je bio ministar sigurnosti BiH 2014. godine, lično molio da podrži njegovu smjenu u Parlamentu BiH.

Govoreći o tome kako ga doživljavaju političari u Federaciji, Dodik je kazao da on njima ne valja zato što "previše voli i previše brani RS".

- Samo kad bi malo htio da preda Republike Srpske, bio bi odličan i bio bi dobar. Pa čak i onaj Fahro Radončić i njegov Avaz, ili neki dan on izjavljuje, kao eto, Dodik je najveći problem, itd. Naravno, ne kažem ja da nisam. Njihovim koncepcijama o centralizaciji Bosne i Hercegovine jesam. A taj isti Fahro Radončić je dolazio kad je bio ministar, smatrajući da treba da dobije rejting jer od Milorada Dodika su napravili babarogu u Sarajevu. To je njihov problem i meni to ništa ne smeta, dakle ja imam svoj stav, ja čitam Ustav, ja znam kako funkcioniše Predsjedništvo i nećete mi moći ništa nametnuti ovdje.

I on neki dan kaže tako, "Dodik može da sanja...", a dolazio mene moliti da SNSD podrži njegovu smjenu na mjestu ministra. I ja kažem: "Dobro, je li tebi stalo do toga?" On kaže: "Jeste." I mi glasamo za to,  a on kaže: "Eto vidite šta ovi rade, ja sam pravi musliman, Dodik mene smjenjuje!". A molio me da to bude, samo da bi napravio tamo kod muslimana, da bi kupio neko vrijeme ili dobio neku podršku - ispričao je Dodik.

Podsjetimo, Fahrudin Radončić smijenjen je sa pozicije državnog ministra sigurnosti u martu 2014. godine. Inicijativu o smjeni Radončića predložio je Klub SDA u Parlamentu BiH, čiji su zastupnici smatrali da on kao ministar sigurnosti nije učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio imovinu i građane tokom demonstracija širom BiH, kada su zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, Arhiv BiH i nekoliko zgrada kantonalnih vlada.

Za smjenu Radončića tada su glasali SDA, SDP, SNSD, PDP i SDS, protiv su bili zastupnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a te zastupnik HSP-a Zvonko Jurišić.

Suzdržani tokom glasanja su bili Narodna stranka radom za boljitak, DNZ, Stranka za BiH i zastupnik SNSD-a Milorad Živković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.