open-navfaktor-logo
search
Operativni sistem
Deset godina Androida: Sa ruba propasti do vrha
Sve je krenulo 2003. godine, kada su Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears i Chris White u Palo Altu u Kaliforniji osnovali kompaniju Android
24.09.2018. u 10:58
get url
text
Android
Android

Prije deset godina Google i T-Mobile su svijetu otkrili telefon G1 - poznat i kao HTC Dream - koji je bio prvi pametni telefon s Android operativnim sistemom.

Google je napravio prvi otvoreni operativni sistem za mobilne uređaje baziran na modifikovanoj verziji Linux kernela i drugih open source softvera i pokazao se kao pun pogodak - deset godina kasnije, Android je od alternative iPhoneu postao najpopularnija smartphone platforma na svijetu.

Sve je krenulo 2003. godine, kada su Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears i Chris White u Palo Altu u Kaliforniji osnovali kompaniju Android. U početku su se malo tražili, pa su tako potencijalnim investitorima objašnjavali da rade napredni sistem za digitalne kamere i time pokušali od njih izvući novac. Bez većeg uspjeha.

Već su se polagano našli u situaciji u kojoj nisu mogli podmirivati osnovne troškove poslovanja - a kompanija je u zadnji čas izbjegla izbacivanje iz prostora koji su iznajmili.

Naime, uskočio im je Andyjev bliski prijatelj Steve Perlman i donio im omotnicu u kojoj je bilo 10.000 dolara. Nedugo nakon toga, na račun kompanije prebacio je nepoznati iznos novca za početni kapital. Perlman koji je doista u svijetu razvoja računala bio vizionar, odbio je u zamjenu za novac uzeti udio u Androidu.

- Dao sam im novac zato što sam vjerovao u ono što rade i zato što mi je Andy bio dobar prijatelj - izjavio je Perlman. I bio je u pravu. Perlman je inače svoj prvi kompjuter sastavio u srednjoj školi.

Četvorka je svoj program razvijala pod velom tajnosti, no Rubin je jednom prilikom izjavio kako je cilj projekta Android u suštini bio razvoj golemog potencijala mobilnih usluga koji će mnogo više podrazumijevati lokaciju i preference njihovih korisnika.

Google je vrlo brzo nanjušio da tu ima nečega - 2005. godine kupili su kompaniju za otprilike 50 miliona dolara, a zajedno s tvrtkom i sva četiri ključna čovjeka Androida.

S godinama je Googleov OS postajao sve bolji, zauzimao sve veći udio na tržištu i danas imamo situaciju da Android zauzima praktično 76 posto tržišta, a Appleov iPhone pao je na treće mjesto u globalnim isporukama. No Google gleda i dalje od telefona. Wear OS je varijanta Androida namijenjena nosivim gadgetima poput satova, Android Auto je prilagođen vozilima, a šire se i na cijeli niz dodatnih uređaja zahvaljujući Googleovu Asistentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.