15:18 / 20.03.15

Bitno je biti Bošnjak: Djeca nam se sad, moj Reufe, smiju

Reuf Bajrović je "došao tobe"! Nekadašnji "nezavisni" politički analitičar, a sada kandidat Demokratske fronte za federalnog ministra energetike, pred popis stanovništva je bio jedan od najglasnijih zagovornika da se građani BiH trebaju izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci, da ostali u političkom smislu trebaju biti izjednačeni sa konstitutivnim narodima, ali je radi svoje i pozicije stranke preko noći postao konstitutivan.

Piše: Edita GORINJAC

edita-gorinjac-kolumnaBajrović je naprasno postao Bošnjak, a DF u kojem su se zaklinjali u ideju građanske BiH i predstavljali se kao stranka koja zastupa građane, odustao je od zastupanja ostalih. Tako je Reuf građanin – Bosanac i Hercegovac, sada Reuf Bošnjak, a DF stranka koja će ipak zastupati konstitutivne u Vladi FBiH, jer su predložili tri Srbina i jednog Bošnjaka, koji je u posljednjem momentu postao svjestan svoje nacionalne pripadnosti.

Već na početku pregovora o formiranju vlasti između federalnih koalicionih partnera došlo je do varnica između HDZ-ovaca i DF-ovaca koji su insistirali da se u programska načela budućeg partnerstva jasno ugrade i građanski principi te da se ostalima obavezno osigura mjesto u Vladi. Njih bi, Ostale, predstavljala Demokratska fronta.

-DF neće bošnjačke i hrvatske pozicije, ali hoće srpske i ostale, nekoliko puta je javno izgovorio predsjednik te stranke Željko Komšić.

Građanin Bajrović

Vratimo se Bajroviću: On je pred popis stanovništva prosipao žuč po kampanjama čiji je cilj bio uvjeriti stanovništvo da je “bitno biti Bošnjak”, kao i po inicijativi predsjednika Naše stranke Dennisa Gratza, koji je od Agencije za statistiku BiH tada tražio da se naprave izmjene na popisnom listiću čime bi se odvojila pitanja nacionalnog od etničkog.

– Inicijativa ima za cilj smanjiti broj građana koji se žele izjasniti kao Bosanci i Hercegovci. Ovim će se politička moć u Bosni i Hercegovini ostaviti u rukama političkih predstavnika tri trenutno konstitutivna naroda, a oni koji se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci će biti ostavljeni na marginama političkog života – izjavio je tada Bajrović.

Imao je Bajrović štošta prišiti i drugima, kao što je Građanska inicijativa “Bitno je biti Bošnjak”.

– Cilj Koalicije “Bitno je biti Bošnjak” je da smanji broj građana koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci jer, iz samo njima poznatih razloga, smatraju da takvo izjašnjavanje ugrožava njihovo pravo da se izjasne kao Bošnjaci. Nadalje, uvođenje pitanja o tzv. nacionalnosti je politički kratkovid potez jer se time prvi put u historiji građane neke države pita da li uopće pripadaju toj državi – izjavio je decembru 2012. godine.

Bajrović nam je tumačio i šta bi bilo kad bi bilo.

– U slučaju da broj građana koji ne žele da se identifikuju kao pripadnici nekog od tri konstitutivna naroda bude veći od broja nekog od konstitutivnih naroda onda dolazimo do situacije u kojoj se Ustav BiH mora mijenjati na način da se uvede četvrta konstitutivna kategorija sa identičnim pravima koje imaju konstitutivni narodi, ili se treba okrenuti kreiranju građanskog sistema s minimumom etničkih kvota, slično onome što danas imamo u Republici Srpskoj sa slabašnim Vijećem naroda – kazao je, da ne kažemo navijao da se ovo dogodi.

Politički salto mortale

Optuživao je godinu poslije SDP i SDA da “zatiru i ono malo građanskog što je preživjelo Dejtonski sporazum”, a DF predstavljao kao buduću građansku opciju na bh. političkoj sceni.

– DF mora biti ona snaga koja će srednjoročnim principijelnim djelovanjem omogućiti da preživi ideja države u kojoj su svi jednaki – govorio je.

Nije Bajrović jedini u DF-u koji je “došao tobe”. Također, nije Bajrović jedini u BiH koji je zbog fotelje odustao od vlastitih principa ili preko noći, opet zbog fotelje, “promijenio” etničku pripadnost. No, to što nije jedini ne abolira ga od uvrštavanja u “leksikon političkog licemjerja u BiH”.

Uz sve to, Bajrović je ovaj svojersni politički salto mortale napravio kako bi kao politolog zasjeo na čelo ministarstva energetike(?!).

I hajde pa se ne sjeti Nadrealista i jedne od njihovih kultnih rečenica: Djeca nam se sad, moj Reufe, smiju.

(Faktor.ba)

Tagovi: