open-navfaktor-logo
search
Intervju
Armin Omerović: Posvećenost, trud i pozitivan duh moj su motor
Centar za kulturu  Općine Centar bit će jak centar po pitanju edukacije iz oblasti glume, muzike, likovne umjetnosti, estetike življenja,  stripa... a opremili smo i foto galeriju Jelićeva 
24.09.2018. u 19:58
get url
text
Armin Omerović: Uspješan glumac
Armin Omerović: Uspješan glumac

Glumac Armin Omerović (28), već petnaest godina prisutan je na domaćoj, regionalnoj ali i svjetskoj sceni. Prve glumačke korake napravio je sa 13, a njegov talenat uz predan rad, donijeli su mu brojne zapažene uloge.

Gledali smo ga u filmovima: “Put lubenica“, “Armin“, “Halimin put“, “Crno bijeli svijet“, “Mrtve ribe“... Igrao je i svjetskim produkcijama: "Salvation" (Kina), "The longest way home" (Turska), "Boško i Admira" (Japan)... no posebnu pažnju javnosti izazvao je ulogom inspektora Hrvoja Bulića u seriji “Čista ljubav“, zbog koje ga, kako nam je jednom kazao, prepoznaju i zaustavljaju na ulici.

Pred Arminom je novi izazov, možda najveći u dosadašnjoj karijeri. Odabran je za novog direktora JU Centra za kulturu Općine Centar u Sarajevu.

Pripala Vam je velika uloga, ona koju pišete i režirate sami, i gdje njen kvalitet zavisi isključivo od Vašeg truda i rada. Jesi li spremni za taj izazov?

Apsolutno da. Život sam po sebi je velika režija i odgovornost. Lična odgovornost da popravimo stanje svijesti društva, da oplemenimo druge preko umjetnosti i da svaki dan učimo i stečemo nova saznanja. Odluke su velike i nosim se sa njima od svojih ranih godina. Govorio sam da je prilika najvažnija u životu i unutar se realiziraju sve one pozitivne i negativne kvalitete čovjeka. Kao i u svim poslovima koje sam do sada radio širom svijeta moja posvećenost, trud i pozitivan duh će biti motor da timski predstavimo nove ideje i koncepte u narednom periodu što već i radimo.

U kakvom stanju ste zatekli Centar za kulturu, i šta ste napravili za 30 dana, otkako ste na njenom čelu?

Centar kulture i mladih kao intitucija kulture postoji od 1965. godine. Čast i zadovoljstvo je biti na čelu ove institucije i ovih 30 dana smo uradili mnoge infrastrukturne, operativne, tehničke kao i druge projekte i zahvalan sam mom tehničkom i kreativnom timu koji su od početka vjerovali u moju viziju plana razvoja na kojem zajednički radimo.

Tehnički i kreativno smo osposobili 14 kreativno umjetničkih radionica i škola koji će nastaviti sa svojim radom u osvježenim prostorijama, te podsjećam da te škole vode vrhunski pedagozi koji će sa polaznicima raditi predstave, izložbe. Bit ćemo jak centar po pitanju edukacije iz oblasti glume, muzike, likovne umjetnosti, estetike življena, škole stripa itd.

Naša škola baleta broji više od 60 polaznika te će se u narednom periodu pripremati dječija baletska predstava. Škola glume za srednjoškolce broji više od 40 polaznika te smo centar koji broji više 200 mladih kreativaca iz svih sektora umjetnosti.

Pripremili smo i opremili foto galeriju Jelićeva koja će biti otvorena u utorak (sutra op.a.) i koja će zadržati visoku estetiku ove umjetnosti.

Art direktor galerije, kako je najavljeno, bit će Dženat Dreković. Po čemu će ona biti posebna?

Reditelj Aleš Kurt i ja smo na jednoj od zajedničkih sastanaka gdje sam mu predstavljao ideje o Centru došli do ideje otvaranja foto art galerije koja će u svom konceptu sadržavat visoku estetiku fotografije i svega onoga što umjetnička fotografija kao takva nudi. Aleš mi je pomogao oko ideja i samog koncepta i od početka smo vjerovali u tu ideju. Drago mi je da je tu i Dženat Dreković koji će biti filter umjetnički selektor i nekako sam sretan da smo postali jedan tim koji u ovom vremenu brzog življenja i instant ponuda ipak čuva istinsku estetiku i etiku umjetnosti. Centar će biti uvijek otvoren za mlade ljude, mlade umjetnike koji su dobrodošli sa svojim idejama.

Osim galerije, vjerujem da imate isplanirane druge projekte. Predstavite nam neke od njih.

Početkom oktobra potpisujemo memorandum o saradnji sa 12 gradovi iz BiH i regije uključujući Dubrovnik, Zagreb, Bihać, Mostar, Goražde, Bugojno... Radit ćemo na razmjenjivanju zajedničkih projekata, festivala i ideja. Ovo je veliki događaj koji pravimo, i sretan sam da ćemo ovdje u Sarajevu ugostiti naše prijatelje i kolege iz 12 gradova.

U narednom mjesecu ćemo raditi 11 festival dječijeg teatra gdje nam dolaze domaće i regionalne predstave. Pripremamo i dolazak Željka Pervana u Jelićevu te radimo na našoj teatarskoj produkciji i novoj izložbi foto galerije Jelićeva. Skraćenica centra od sada je jednostavno CKM.  Centar će razvijati svoju teatarsku produkciju, te će pojačati svoju repertoarsku i festivalsku produkciju već naredne godine.Ovo je maraton i bitna je međusobna saradnja i razumjevanje kao i progres za još bolje razvijanje centra i njegovo prepoznavanje kojeg smo nanovo napravili i osvježili.
Na našim stranicama se građani mogu informirati o svim ponudama koje imamo.

Centar za kulturu jedno je od omiljenih mjesta Sarajlija, pogotovo tokom festivala komedije “Smijeh je lijek“. No kako zadržati publiku tokom cijele godine?

Da festival komedije koji je jedan od tradicionalnijih u BiH nastavit će se i naredne godine u još jačem kapacitetu. Nudit će još i koncerte, okrugle stolove i druge umjetničke koncepte koje još nećemo otkrivati. Neka ostane iznenađenje. Ono što je važno je da ćemo probati osnažiti kroz naš centar teatarsku scenu i gostujuće predstave u manjim ansamblima koji će imati za cilj društveno angažirane teme. Centar ima snažnu podršku i načelnika Nedžada Ajnadžića koji vjeruje u nove ideje i vizije koje smo mu predstavili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.