12:24 / 27.02.16

Arduana Pribinja, novinar-reporter Al Jazeera Balkans: Svaku emisiju serijala “Ispuni mi želju” sam odbolovala

Na Bošnjačkoj televiziji učila je novinarski zanat, a na Hayat TV-u ponuđeno joj da bira između zabavnog i vjerskog programa. Posebno je ponosna na projekt „Ispuni mi želju“, kroz koji je upoznala stvarnu sliku naše zemlje. Čudila se kada su je na Al Jazeerai uputili na provjeru znanja.

Čime će se u životu baviti, dalo se naslutiti već u prvom razredu Gazi Husrev-begove medrese, kada je postala stalna članica redakcije đačkog lista “Zemzem“. Već tada je u listu, koji nije bio tipični školski, nego se sve više listao i van krugova Medrese, objavljivala svoje prve članke, intervjue, pa čak i poeziju.

Danas se toga Arduana Pribinja, novinarka Al Jazeera Balkans, rado prisjeća i govori o svojim “novinarskim“ počecima.

Vidjeli potencijal

– Poslije srednje škole prijavila sam se na Bošnjačku televiziju sa željom da učim novinarski zanat. Imala sam sreću da radim sa Mirzom Buljubašićem i Mirzom Sulejmanovićem, koji su u meni vidjeli potencijal. S njima sam i napravila prve novinarske korake. Nisam se previše opterećivala time želim li se i u budućnosti baviti novinarstvom, jer želja mi je bila da svakodnevno dolazim na posao i učim zanat – kaže Arduana.

Nakon prvih koraka ostvarenih u informativnoj službi Bošnjačke televizije, 2000. godine je prešla na Hayat TV, gdje je radila sve do 2011. godine. S obzirom da u BiH nema puno pokrivenih žena koje rade u medijima, posebno ne na televiziji, na Hayatu je Arduani ponuđeno da bira između redakcije jutarnjeg ili vjerskog programa, kojeg je menadžment televizije razmišljao pokrenuti.

– Trebala sam oformiti tu redakciju i osmisliti vjersku emisiju, koja bi se bavila religijskim temama, a koja bi se, prema ideji mog bivšeg direktora Elvira Švrakića, emitirala petkom. Bilo je hrabro s njegove strane da mi uopće ponudi mogućnost da biram. Da kao pokrivena žena radim u zabavnoj redakciji, vodim jutarnji program, koji je interaktivnog karaktera, da se bavim različitim temama i o njima govorim sa različitim ljudima ili da radim ono za šta je on već smatrao da imam određenu podlogu u smislu vlastite izobrazbe. Međutim, ja sam odabrala da radim u zabavnoj redakciji. To se prije svega može povezati sa mojim karakterom, jer nikada nisam voljela da me svrstavaju u određenu ladicu na osnovu nečije percepcije ili predrasuda o meni. Ja sam kao pokrivena žena, pa bi trebala to ili ne bi smjela to. To je toliko iritantno, čak me i nervira. Naravno, trudim se ignorisati takve energije – otvoreno govori naša sagovornica.

Prvi talk show

Nakon pet godina koje je provela kao voditeljica jutarnjeg programa, Arduana je dobila ponudu da radi svoj prvi talk show. Valja naglasiti da je to bio prvi dnevni talk show u BiH.

adrijana-kurtisaj-10022016-foto-kemal-softic

– Obavezno je morala biti tema talk showa. Sjećam se da sam tada prvi put u javnosti napadnuta. Snimao se film „Go West“, a u javnosti se digla prašina – da li BiH treba jedan takav film ili se treba baviti ratom kroz prizmu stradanja, prije svega bošnjačke tragedije… Bavili smo se i takvim kontroverznim temama, koje sam kasnije znala odbolovati. Naravno, ja sam i nakon te vrlo oštre javne kritike ostala pribrana i nastavila dalje – priča Pribinja.

Nakon povratka sa trudničkog bolovanja, Arduana je dobila novi zadatak – sedmični talk show! Teme su bile ležernije i tako birane kako bi ih mogla gledati cijela porodica.
Međutim, Arduana je posebno ponosna kada je riječ o vremenu provedenom na Hayat TV-u i na projekt “Ispuni mi želju“.

– Bila sam urednik te emisije, ali sam radila i na terenu. To je projekt koji me je znao potpuno emotivno i psihički dotući. On je oslikavao bh. Zbilju – kako naši ljudi zaista žive, ne samo u Sarajevu. Kada se odmaknete malo, vidite da Sarajevo nije slika BiH. Kada odete u sela oko Zenice ili neka druga mjesta, tek tada imate pravu sliku života u našoj zemlji. To je za mene bilo tako surovo i bolno suočavanje sa realnošću. Sa ove distance sigurno mogu tvrditi da sam svaku emisiju odbolovala. U redakciju su dnevno stizale stotine pisama. Ja sam svako od njih trebala otvoriti, pročitati, a potom napraviti selekciju, od svih često tragičnih priča, izabrati najtragičniju, a onda naći dobre ljude koji će im pomoći. To je zaista bilo izazovno raditi. Izazovno u tom smislu da kada uvečer krenete kući, ne možete iz glave izbaciti jednu takvu ljudsku sudbinu, nego to nosite kući i stalno razmišljate o tim ljudima – ističe Pribinja.

Zanimljivo iskustvo

Nakon 11 godina porovedenih na Hayat televiziji Arduana je dobila ponudu sa Al Jazeera Balkans. Nakon obavljenog razgovora uputili su je na provjeru znanja.

– Bila sam sva u čudu, pitala sam se „kakva provjera znanja, vi me zovete, a sada me želite provjeravati“. To je bilo zanimljivo iskustvo, drugačije od svega što sam do tada radila. Neki intrvjui su organizirani u Sarajevu, a posljednji u Istanbulu. Tamo sam srela ljude sa Al Jazeera english. Sve se odvijalo na engleskom jeziku. Bilo je napeto, ali sam na kraju prošla i dobila ugovor da radim za Al Jazeera Balkans. Radim različite teme, nekada po vlastitom izboru, a često dobivam zadatke. To su pretežno političke teme, ali je tu i vrlo širok spektar društvenih tema, jer za Al Jazeeru je prije svega važan čovjek – kako se na običnog čovjeka prelama sve ono što se dešava na političkoj sceni. Manje nam je bitno šta političar kaže, a više kako to što on kaže ili uradi utječe na prosječnog građanina – naglašava Pribinja.

Harun i Ishak mamini mezimci

Činjenica da radi pet dana, a tri odmara, Arduani je pomogla i oko odlične organizacije privatnog života. Mama desetogodišnjeg Haruna i devetogodišnjeg Ishaka tako ima dovoljno vremena i za svoje mezimce.

– Nisam s njima onoliko koliko bih voljela biti, i često mislim da su zakinuti za vrijeme koje (ne)provodim s njima. Međutim, zbog posla kojeg radim, moja djeca mogu dobiti sve drugo što žele. Vodim se onom teorijom modernih psihologa koji kažu da nije važno koliko vremena provodite s djecom, nego da oni trenuci kada ste s njima budu kvalitetni. Kad sam na poslu o njima brine moja tetka, koja je beskrajno brižna i odgovorna žena. Oni je vole, a meni je to vrlo važno, jer se u potpunosti mogu posvetiti onome što radim, ne razmišljajući gdje su kad nisam s njima i šta rade – kazala nam je Arduana Pribinja.

(A. Sijerčić/Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Tagovi: život