open-navfaktor-logo
search
Nakon pola godine
Vozio prebrzo, preticao po magli i usmrtio čovjeka: Hrvatski ministar optužen za izazivanje fatalne saobraćajne nesreće
AUTOR: Index.hr/Faktor
30.04.2024. u 13:39
get url
text
Foto: Index.hr/Vinkulja.hr/Pixsell
Foto: Index.hr/Vinkulja.hr/Pixsell
Gotovo pola godine nakon što je u saobraćajnoj nesreći usmrtio 41-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv hrvatskog bivšeg ministra odbrane Marija Banožića.
Na teret muje stavljeno krivično djelo protiv sigurnosti saobraćaja, odnosno izazivanje saobraćajne nesreće .
- Okrivljeni 45-godišnjak tereti se da je 11. novembra 2023., oko 6.10, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao automobilom marke nissan desnom trakom kolovoza II dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolovoza, namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru.
Tereti se da je započeo pretjecanje iako saobraćajna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao.
Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj saobraćajnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih povreda.
Saopćenje o državnoodvjetničkoj odluci u ovom predmetu objavljujemo kao odgovor na zaprimljene upite novinara - objavilo je hrvatsko državno tužilaštvo (DORH). 
Podsjetimo, Banožić je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac dvije djevojčice. Banožić je po gustoj magli, dok se vozio u lov, svojim terencem pretjecao kamion i direktno se sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera. Šarić je na mjestu poginuo. Nesreća se dogodila u 6.15 sati, na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje.
Banožić je nakon nesreće dvije sedmice bio u bolnici, a iz nje je izašao kao slobodan čovjek i nikome nije palo na pamet poslati ga u pritvor. Štoviše, DORH, po vlastitom priznanju, nije imao pojma da je bivši ministar otišao kući iz bolnice, piše Index.
Sporan je bio i detalj oko nalaza krvi u kojem je stajalo da je bivšem ministru Banožiću nakon saobraćajne nesreće, koja se dogodila u subotu u 6.15, utvrđen 0.21 promil alkohola u krvi. U nalazu stoji da je krv izvađena u subotu u 6.47. Poteglo se tada pitanje o tome hoće li to odigrati ulogu na suđenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.