open-navfaktor-logo
search
Vlada usvojila jednoglasno
Slovenija pokrenula proceduru za priznanje Palestine: Zlodjela se što prije mora
AUTOR: Anadolija
09.05.2024. u 18:12
get url
text
Robert Golob
Robert Golob
Užasi kojima svjedočimo svaki dan u Gazi su nepodnošljivi i moraju se okončati, rekao je slovenski premijer Robert Golob nakon sjednice Vlade u Ljubljani koja je donijela odluku o početku postupka priznavanja Palestine kao nezavisne države i to u granicama iz 1967. godine što uključuje Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jerusalem.
- Sve vladine akcije usmjerene su na to kako da se ta zlodjela što prije okončaju i olakšaju patnje palestinskog naroda - rekao je slovenski premijer Golob nakon sjednice Vlade.
Današnja akcija je, naglasio je Golob, pod lupom cijelog svijeta, jer je Slovenija nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.
Slovenski premijer je naveo da je odluka Vlade i koalicije na današnjoj sjednici bila jednoglasna.
Golob je objasnio da Slovenija, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti, snosi znatno veću odgovornost nego što je to bila u prošlosti, "zbog čega je današnja akcija pod lupom cijelog svijeta kada odlučuje kojim putem Slovenija treba krenuti".
- Tražili smo balans između interesa zapadnog svijeta, interesa arapskog svijeta i interesa svih ostalih država članica Ujedinjenih naroda, koje su, na kraju, ali ne i najmanje važno, doprinijele našem izboru u Vijeće sigurnosti. Naš pristup je inovativan jer želimo kroz dijalog, koji će biti naše priznanje, ostvariti sve ciljeve kojima težimo u okviru ciljeva Ujedinjenih nacija koji proističu i od momentalnog prekida vatre tako i sigurnosti i postojanja Izraela kroz rješenje dviju država. Dosljedno branimo ove stavove u Ujedinjenim nacijama. To su stavovi većine, koje su usvojile dvije trećine članica. Vjerujem da će ovo priznanje inspirisati mnoge druge da nastave dalje, istim putem - rekao je Golob.
Ponavlja da je odluka Vlade jednoglasna.
- Svrha nije unutrašnja politika, već kako pomoći palestinskom narodu našim akcijama - rekao je on, pozivajući Izrael da odmah prekine napade na Rafah i Gazu i "radije nego da traži vojno rješenje, koristi pregovarački sto".
Vlada Slovenije će odluku o priznanju Palestine kao nezavisne države dostaviti Državnom zboru (parlamentu) u roku od mjesec dana, odnosno do 13. juna.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.