open-navfaktor-logo
search
Pozdravio odluku Hamasa
Erdogan pozvao zapadne aktere da izvrše pritisak na Izrael da prihvati sporazum o prekidu vatre
AUTOR: Anadolija
06.05.2024. u 21:20
get url
text
Foto: AA
Foto: AA
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Ankara pozdravlja to što je palestinski pokret Hamas saopćio da prihvata prijedlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze te je poručio da i vlasti Izraela sada trebaju napraviti isti korak.
- Pozdravljamo Hamasovu saopćenje da je našim naporima prihvatio sporazum o prekidu vatre u Gazi, a isti korak bi trebao poduzeti i Izrael - rekao je Erdogan nakon sjednice njegovog kabineta u Ankari.
Erdogan je također pozvao sve zapadne aktere da izvrše pritisak na izraelsku vladu da prihvati sporazum o prekidu vatre.
Turska je u više navrata tražila prekid vatre u Gazi od prvih dana sukoba, prije sedam mjeseci, i pozivala je sve zemlje širom svijeta da pomognu da se postigne dogovor.
Šef Političkog biroa pokreta Hamas Ismail Haniyeh saopćio je danas da je obavijestio zvaničnike Katara i Egipta da je prihvatio prijedloge u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Pojasu Gaze.
Erdogan je također ponovio odlučnost Turske u borbi protiv terorizma u regiji.
- U narednom periodu ćemo zadati presudni udarac separatističkoj terorističkoj organizaciji čije polje je suženo našim operacijama u Iraku i Siriji - poručio je Erdogan.
Erdogan je telefonski razgovarao s političkim šefom Hamasa Ismailom Haniyehom o naporima koji se ulažu u okončanje sukoba i nasilja u Pojasu Gaze.
- Razgovarao sam telefonom s Ismailom Haniyehom, šefom Političkog biroa Hamasa, prije sastanka naše vlade. Razgovarali smo o naporima da se okončaju sukobi i nasilje u Gazi - naveo je Erdogan na društvenoj mreži X.
Dodao je da su razmotrili i Hamasovo prihvatanje prijedloga o prekidu vatre koji je dobio preko posrednika.
- U telefonskom razgovoru sam rekao da smatramo da je odluka Hamasa pozitivna, naglasili smo da Izrael također treba da preduzme korake za trajni prekid vatre - rekao je Erdogan.
Erdogan je također kazao da je turski borbeni avion KAAN danas uspješno izveo drugi probni let.
- Naš nacionalni borbeni avion KAAN uspješno izveo drugi testni let. Čestitam TAI-ju i Direkciji za odbrambenu industriju, koji su dva puta učinili naciju ponosnom - poručio je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.