open-navfaktor-logo
search
Idu u drugi šešir
Očajan nastup rukometaša BiH na EP "donio" posljedice: Zmajevi strahuju pred baraž za SP
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine neslavno je završila Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Osim što su posljednji na Evropskom prvenstvu, Zmajevi su saznali i kako kroz baraž mogu na Svjetsko prvenstvo naredne godine. 
17.01.2024. u 10:51
get url
text

SP se igra se u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, a rukometaši BiH će se za jedno od 11 evropskih mjesta boriti iz drugog šešira.

Da smo kojim slučajem pobijedili Gruziju, imali bismo šansu da budemo nosioci, ali to se nije desilo i sada ćemo strepiti kakvog rivala možemo dobiti.

Pored tri domaćina, plasman iz Evrope osigurala je i selekcija Francuske kao aktuelni svjetski viceprvak (preuzela mjesto Danske koja je svjetski prvak, ali i domaćin).

Iz Evrope će sa EHF EURO 2024 direktan plasman osigurati još dvije najbolje selekcije, dok će sve ostale morati u baraž za 11 preostalih mjesta.

To praktično znači da će 22 selekcije u baražu biti podijeljene po plasmanu na EHF EURO 2024, prvi šešir od sedmog do 17. mjesta, a sedam najlošijih selekcija sa ovog prvenstva naći će se u drugom šeširu zajedno sa četiri pobjednika pretkvalifikacija koje se igraju u martu (Litvanija, Ukrajina, Belgija, Italija, Slovačka, Estonija, Finska i Luksemburg).

Iako smo prošli put igrali i pretkvalifikacije, to se ovaj put neće desiti, što je možda i dobro, pošto naša selekcija treba mnogo konsolidacije do baraža, koji se igra u maju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.