open-navfaktor-logo
search
Selektor Zmajeva
Milošević otkrio kriterije za izbor novog kapitena, pa poručio: Luksemburg je uz Portugal ponajbolji u grupi
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je jutros sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Luksemburg, gdje će sutra (20:45) odigrati susret pretposljednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
15.11.2023. u 10:02
get url
text

- Prilika da da vidimo gdje smo u ovom momentu pred te odlučujuće utakmice, ali i prilika za neke momke da pokažu šta znaju. U svakom slučaju treba pozitivno gledati na ove dvije utakmice. Kao što sam već rekao sve je bitno i da vidimo sa čime raspolažemo jer je ovo posljednje provjera pred baraž. Da vidimo na kojem smo nivou, šta je to što treba da se popravi i ujedno prilika za neke momke koji nisu bili u prvom planu da pokažu koliko mogu - kazao je selektor Savo Milošević.

Zmajevi bez najiskusnijih fudbalera igraju dva posljednja dva susreta kvalifikacija za Euro 2024. godine u Njemačkoj, a među okupljenim fudbalerima BiH nisu četiri igrača koja su ranije nosila kapitensku traku. U pitanju su standardni kapiten našeg nacionalnog tima te njegovi zamjenici Ibrahim Šehić, Miralem Pjanić i Sead Kolašinac. Selektor naše selekcije je istakao da će kapiten najverovatnije biti igrač koji ima najviše godina i najdruži staž u reprezentaciji.

- Nisam razmišljao ko će biti kapiten. Mislim da se na nivou saveza to odlučuje. Mislim da onaj koji ima najviše godina i najveći staž, pa ćemo vidjeti ko otprilike.

Čeka nas jako zahtjevna utakmica taktički, Luksemburg je pokazao da je ponajbolja ekipa u grupi nakon Portugala, meni mnogo nezgodniji tim od Slovačke. Čeka nas jako težak meč, znamo sa čime se suočavama. To je otprilike nivo ekipa koji nas čeka u baražu - dodao je Milošević.

Ako pogledamo roster Zmajeva igrači koji imaju i "reprezentativni staž" i godine su Miroslav Stevanović, Gojko Cimirot i Rade Krunić. Treba istaći da je Stevanović za A reprezentaciju debitovao 2012, dvije godine prije Cimirota, ali Gojko ima više odigranih susreta u nogama.

Zmajevi će kvalifikacije završiti nedjeljnom utakmicom protiv Slovačke u Zenici (20.45 sati).

Utakmice s Luksemburgom i Slovačkom ujedno će biti i posljednje koje će reprezentacija BiH igrati u 2023. godini, ali i posljednje provjere pred utakmice baraža za EURO u martu 2024. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.