open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Kodro nije razdrmao Zmajeve: Bezidejna BiH pala na Islandu
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je četvrti poraz u kvalifikacijama za EURO.
11.09.2023. u 22:37
get url
text

Zmajevi su u šestom kolu grupe J poraženi od Islanda u Rejkjaviku sa 1:0 i ostali su na šest bodova četiri kola prije kraja kvalifikacija, s gotovo nikakvim šansama za direktan plasman na EURO.

Selektor Kodro napravio je određene rokade u odnosu na meč protiv Lihtenštajna u petak. Na klupi su ostali Pjanić, Nalić i Bilbija, od prve minute zaigrali su Tahirović, Hadžiahmetović i Gazibegović. Napravljena je i jedna taktička promjena, Dedić je otišao na lijevu, a Gazibegović na desnu stranu.

Dva tima ušla su bez mnogo rizika u meč, u prvih dvadesetak minuta nije bilo izglednih šansi, a Zmajevi su pokušavali dva puta preko Hadžiahmetovića, jednom je udarac oprobao i Gazibegović.

U 41. minuti Dedić i Kolašinac su probili po lijevom boku, Kolašinac je ubacio, neko od Islanđana odbio loptu, na povratnu je natrčao Tahirović, ali je i on izblokiran.

Najbolju priliku u prvom dijelu BiH je imala u 43. minuti. Akciju je započeo Krunić, odigrao za Kolašinca, ovaj za Dedića, fudbaler Salzburga ubacio, prvo je pokušao Hadžiahmetović - neuspješno, potom i Demirović sa svega nekoliko metara, ali su Islanđani i to izblokirali.

Kako je izgledala većina prvog, tako je počelo i drugo poluvrijeme. Lopta je uglavnom bila u nogama Zmajeva, ali nedostajala su rješenja i ideje u napadu na pokretnu i dobro postavljenu islandsku odbranu.

Hadžiahmetović je u 60. minuti zavrnuo, Džeko skočio i glavom loptu poslao preko gola.

U 65. minuti Island je imao najbolju šansu, pukla je odbrana BiH, Miličević je bio neodlučan, ali srećom Anderson je s vrha šesnaesterca zapucao loptu iznad gola.

Rezervista Pjanić je u 70. minuti odlično iz slobodnjaka pronašao Džeku, Dijamant je profulao loptu i ona je završila u rukama domaćeg čuvara mreže.

Džeko je u 72. minuti sa distance šutirao direktno u Runarssona.

{$galerijaFotografija}

U 83. minuti Dedić je izblokiran, a u istom napadu Bilbija je u situacijama koje obično rješava poslao loptu glavom pored gola.

Džeko je u 85. minuti šutirao sa 16 metara na dodavanje Menala, Runarsson je odbranio.

Hadžikadunić je u 90. minuti požrtvovanim startom izblokirao Thorsteinssona, a u prvoj minuti nadoknade Island je postigao gol preko Finbogassona vrijedan tri boda.

Portugal predvodi grupu J sa 18 bodova, Slovačka ima 13, Luksemburg 10, po šest BiH i Island, a Lihtenštajn je bez bodova.

Kvalifikacije se nastavljaju u oktobru. Zmajevi 13. oktobra gostuju kod Lihtenštajna, a tri dana poslije dočekuju Portugal.

BiH: Šehić, Hadžikadunić, Miličević, Kolašinac, Dedić (od 86. Ćivić), Gazibegović (od 81. Menalo), Hadžiahmetović (od 67. Pjanić), Tahirović (od 81. Bilbija), Krunić, Demirović (od 67. Kodro) i Džeko.

Island: Runarsson, Hermannsson, Palsson, Finnsson, Sampsted, Gudmundsson, Traustason, Willumsson, Anderson, Oskarsson i Haraldsson.

16944588726042.jpg
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.