open-navfaktor-logo
search
Iskusni napadač
Ko je novi junak Reala: Rođen u Njemačkoj, prošlog ljeta doveden za 500 hiljada eura, zablistao u 34. godini
AUTOR: Faktor
09.05.2024. u 11:23
get url
text
FOTO: Real Madrid
Fudbaleri Real Madrida nakon nestvarnog preokreta savladali su Bayern sa 2:1 i izborili finale Lige prvaka.
Od svih zvijezda koje je Ancelotti u posljednjim trenucima susreta imao na terenu, finale mu je donio 34-godišnji Joselu, punim imenom Jose Luis Mato Sanmartin.
On je prvo pogodio u 88. minuti, a svega tri minute kasnije izbjegao je ofsajd i zabio za nevjerovatan preokret.
Joselu je rođen 1990. godine u Stuttgartu, ali se njegova porodica kad je imao četiri godine vratila u Španiju. Sa 19 godina je 2009. stigao u Real, klub za koji navija od malena.
Igrao je za rezervni tim Kraljeva (niželigaš), a jedini nastup za prvi tim Reala upisao je 2011. godine. Tada je u Kupu kralja protiv niželigaša ušao u igru u 77. minuti i zabio u pobjedi 5:1.
Jose Mourinho ga nije vidio u planovima za prvi tim i Joselu je otišao u Hoffenheim. I dok se on "patio" po Hoffenheimu, Eintrachtu, Hannoveru i Stoke Cityju, Real je sa Zinedineom Zidaneom pokoravao Evropu.
Realove titule iz 2014, 2016, 2017. i 2018. godine gledao je kao veliki navijač. Kada je Real prije dvije godine igrao finale Lige prvaka u Parizu protiv Liverpoola, Joselu je, tad kao slobodan igrač, bio na Stade de Franceu na tribinama i bodrio je svoj klub u velikoj pobjedi.
Nakon toga je potpisao trogodišnji ugovor s Espanyolom i prošle sezone je u 37 utakmica zabio 17 golova uz tri asistencije. Međutim, njegov tim je ispao u niži rang.
Sjajni nastupi u Espanyolu donijeli su mu s 33 godine poziv u A reprezentaciju Španije za koju je u deset utakmica zabio čak pet golova. U debitantskom nastupu je u kvalifikacijama za EP ušao s klupe i zabio dva gola u pobjedi protiv Norveške 3:0. Zabio je i pobjednički gol protiv Italije, također u 88. minuti, za 2:1 i prolazak u finale Lige nacija.
Kraljevima je u tom periodu bio potreban napadač. Karim Benzema otišao je u Saudijsku Arabiju, postojala je opcija dolaska Kyliana Mbappea. 
Znao je Carlo Ancelotti da mu ovog ljeta dolazi Endrick iz Brazila, a Florentino Perez računao je da će ovog ljeta dovesti i Kyliana Mbappea. Realu je trebalo privremeno rješenje i pomalo neočekivano na Bernabeu je stigao Joselu.
Doveden je na posudbu vrijednu 500 hiljada eura do kraja sezone, s opcijom otkupa za milion i po eura.
Joselu je ove sezone u dresu Reala postigao 16 pogodaka na 46 odigranih mečeva. 
Bez sumnje, preko noći je postao ljubimac navijača Kraljeva. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.