navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Osvježavajuća torta od borovnica

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 01.05.2024. u 17:40
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - Konzum
Mnogima najdraže bobičasto voće, borovnice, sazrijevaju od juna do avgusta, a moguće ih je u trgovinama pronaći svježe ili smrznute.
Koristiti ih možete u različitim slasticama, pekmezima, smoothiejima i drugim obrocima, a iznimno su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog djelovanja oksidacije i slobodnih radikala. U nastavku donosimo recept za tortu od borovnica.
Sastojci:
3 jaja, 100 g šećera, 60 g brašna
Krema:
250 g borovnica, 50 g šećera, kašika soka od limuna, pola želatine, 200 ml slatkog vrhnja
Priprema - 45 minuta:
Mikserom izmiksajte cijela jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Polako dodajte brašno pa izlijte u kalup za torte na 180 stepeni oko 20 minuta. Biskvit ohladite prije nanošenja kreme.
Za kremu prokuhajte voće sa šećerom i limunovim sokom, a zatim propasirajte i vratite na laganu vatru. Želatinu pripremite prema uputstvu na vrećici te kad nabubri, dodajte u vruću kremu od borovnica i miješajte dok se ne otopi.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađenoj kremi dodajte slatko vrhnje i premažite je preko biskvita. Na kraju tortu ukrasite slatkim vrhnjem i svježim voćem.
POVEZANO