open-navfaktor-logo
search
Vijest objavio federalni ministar
Zašto policija i zvaničnici u RS-u šute o napadu na povratničku porodicu u Gacku
AUTOR: Faktor
02.05.2024. u 20:32
get url
text
FOTO: Nerin Dizdar/FB
Predstavnici civilne vlasti u Gacku i entitetu RS, kao ni nadležna Policijska uprava Trebinje i Policijska stanica u Gacku zvanično se nijednom riječju nisu oglasili o napadu na povratničku porodicu u Gacku koji se, prema svemu sudeći, dogodio danas, i to uz upotrebu vatrenog oružja.
Da se napad na povratnike u Gacku dogodio prvi je javnost informisao federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Nerin Dizdar, koji je to saopćio na svome Facebook profilu. Prema fotografijama koje je Dizdar objavio, vidljivo je da je policija izašla na mjesto događaja, kao i da je metkom razbijeno staklo na kući povratnika.
Međutim, o samom napadu i tome šta je policija poduzela u vezi s tim ni slova od nadležnih.
U Operativnom centru PU Trebinje za Faktor su kazali da ne mogu dati informacije o ovom događaju, uputivši nas na Policijsku stanicu Gacko, gdje su nam rekli da "nisu ovlašteni za davanje izjava". Glasnogovornica PU Trebinje Jovana Cvijetić nije odgovarala na telefonske pozive. Također, niko od predstavnika lokalne ili entitetske vlasti nije se zvanično oglasio u vezi s ovim napadom.
Ministar Dizdar je uz vijest o napadu na povratnike u Gacku istakao da je ovo još jedan dokaz da trovanje javnog prostora šovinizmom i bježanje od istine i odgovornosti ponovo stavljaju metu na čelo žrtvama, te da "od vlasti entiteta opet tražimo hitno procesuiranje i otkrivanje krivaca".
No, veoma mnogo govori činjenica da nadležni u entitetu RS ne nalaze za shodno čak ni da se oglase, ili saopće šta se i kad tačno dogodilo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.