open-navfaktor-logo
search
Uz asistenciju policije
Agencija zapečatila vrijednu nekretninu u Starom Gradu povezanu sa uhapšenim Ibrahimom Hadžibajrićem
Radi se o suvlasničkom dijelu kuće, okućnice i dvorišta, a procijenjena vrijednost imovine je oko 280.000 KM
AUTOR: Autor: M. M.
12.03.2024. u 10:27
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom jutros je, uz asistenciju pripadnika Sudske policije FBiH u ulici Koturova u sarajevskoj općini Stari Grad, u cilju osiguranja nezakonito pribavljene imovinske koristi, zapečatila nekretnine povezane sa firmom "Plaza Group", odnosno sa uhapšenim bivšim načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem i Elmedinom Karišikom vlasnikom "Plaza Group".
Radi se o suvlasničkom dijelu kuće, okućnice i dvorišta, a procijenjena vrijednost imovine je oko 280.000 KM.
- Mogu vam potvrditi da su jutros, po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu, naši službenici Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo pružili asistenciju službenicima Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, a u predmetu Ibrahim Hadžibajrić i dr. S obzirom na to da ta aktivnost još traje, zasad ne raspolažemo sa više detalja - kazao je za Faktor direktor Sudske policije FBiH Dženad Grošo. 
Dodao je kako se ne radi ni o kakvoj spektakularnoj akciji, već da su u pitanju redovne aktivnosti Sudske policije.
Ranije je Federalna agencija zapečatila više parkinga na području Općine Stari Grad, koji se dovode u vezu sa Karišikom i Hadžibajrićem.  
To je privremena mjera osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom koja se povjerava Agenciji, koja je zadužena da poduzme potrebne mjere u cilju očuvanja vrijednosti preuzete imovine dok sud ne donese konačnu odluku u predmetu.
Podsjetimo, Hadžibajrić je u pritvoru od maja prošle godine, kada je uhapšen zajedno sa sekretarkom Općine Alnmom Destanović, kao i još četiri osobe, u sklopu akcije "Start", a na teret su im stavljena krivična djela organizovanog kriminala, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.
- Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela. Terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka - saopćeno je neposredno nakon hapšenja iz Tužilaštva KS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.