open-navfaktor-logo
search
Nakon obraćanja visokog predstavnika
Vijeće sigurnosti UN-a: Kina i Rusija spore Schmidtov mandat, brane političare iz RS-a, ostale brine secesionizam
AUTOR: A. G. -Z.
15.05.2024. u 17:49
get url
text
Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt predstavio izvještaj o BiH na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, komentar su dale brojne zemlje, članice ovog UN-ovog tijela. 
Predstavnik Slovenije pri UN-u Marko Rakovec, prvi se obratio i kazao da je budućnost BiH u Evropskoj uniji.
- Govor mržnje i secesionistička retorika može usporiti postignuti napredak. Negira se genocid. Važno je prihvatiti činjenice. Slovenija će uvijek biti posvećena EU perspektivama BiH. Lideri moraju raditi iskrneo i staviti interese ljudi, a ne svoje interese u fokus svog djelovanja - kazao je Rakovec.
Rakovec je pozvao regionalne aktere da se suzdrže od svake aktivnosti koja bi ugrozila suverenost i teritorijalni integritet BiH i naglasio da je dijalog pri tome ključan.
Zamjenik ambasadora Kine pri UN-u Geng Shuang je kazao kako međunarodna zajednica treba ostati posvećena BiH.
- Pri tome mora imati balansiran pristup. Zauzimanje strana, nametanje odluka, uvođenje sankcija nije način. Zabrinuti smo zbog načina imenovanja gospodina Schmidta kao i zbog njegovog nametanja Izbornog zakona - kazao je Geng.
Kazao je i kako će Kina nastaviti biti prijatelj sa svim narodima u BiH i konstruktivan partner. Ova zemlja se protivi i Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.
Predstavnik SAD-a pri UN-u podržao je rad Christiana Schmidta, uključujući i korištenje bonskih ovlasti.
-Nastavit ćemo koristiti sve alate, uključujući sankcije, kako bi se akteri pozvali na odgovornost - kazao je Robert A. Wood, zamjenik američkog ambasadora pri UN-u.
Wood je kazao kako je historijska činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom i da je to utvrđeno presudama međunarodnih sudova, te osudio negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.  
Predstavnik Švicarske je naglasio da je ključno da svi lideri dođu do jedinstvene vizije napredne BiH te ponovio posvećenost njegove zemlje miru, stabilnosti i napretku.
- Otvaranje pregovora EU s BiH nudi posebnu šansu za to - dodao je Jürg Lauber.
Naglasio je pri tome poštivanje ljudskih prava, slobode medija, ali i suzdržavanje od govora mržnje.
Ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzya kazao je kako zapadne zemlje vrše pritisak na izabrane dužnosnike u BiH, posebno u Republici Srpskoj, "koji se suočavaju sa sankcijama, zatvaranjem bankovnih računa i slično".
-  Vidimo neprekidne napore zapadnih zemalja da se uništi napredak koji je postignut proteklih godina. Gospodin Schmidt je instrument te kolonijalne politike- kazao je Nebenza.
Ponovio je da je Schmidt "njemački državljanin" kojem se nije smjelo dopustiti da se obraća Vijeću sigurnosti te da nije visoki predstavnik jer nije imenovan rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.
Alie Kabba, predstavnik Siera Leonea pozvao je na mir, stabilnost, jačanje državnih institucija te ekonomski i infrastrukturni razvoj BiH.
Zamjenica francuskog ambasadora pri UN-u Nathalie Broadhurst ocijenila je da su "secesionističke prijetnje iz RS u vidu usvajanja nacrta izbornog zakona, zakona o 'stranim agentima' prijetnja stabilnosti BiH i civilnom društvu".
- Situacija u BiH je stabilna, iako krhka. Francuska je svjedok Daytona i nastavit će podržavati suverenitet i integritet BiH", kazala je i naglasila važnost koju vojna misija Europske unije ima u očuvanju sigurnosti u BiH.
Podsjećamo, visoki predstavnik se lično obraća Vijeću sigurnosti UN-a svake godine, a svoj sljedeći redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a trebao bi predstaviti u novembru 2024. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.