open-navfaktor-logo
search
Tragičan kraj potrage
U jami Mramor pronađeno tijelo nestalog rudara Asima Šehanovića
AUTOR: J. B.
07.05.2024. u 17:04
get url
text
Rudnik lignita Mramor
Rudnik lignita Mramor
U jami Rudnika lignita Mramor pronađeno je beživotno tijelo rudara Asima Šehanovića, koji je u petak u 4.50 sati ostao zarobljen u otkopu, nakon odrona zemlje i uglja, saznaje Faktor iz više izvora.
U pravcu jame Mramor otišlo je i vozilo Hitne medicinske pomoći i očekuje se da tijelo nastradalog rudara vrlo brzo bude izvučeno iz jame.
I iz Rudnika uglja Kreka zvanično su potvrdili da je pronađen nestali rudar.
- Prema planu aktivnosti akcije spašavanja koju je organizovao i kojom je rukovodio Štab službe spasavanja Rudnika uglja Kreka Tuzla, a provodila Četa za spašavanje Pogona Mramor sa ekipama Čete za spasavanje organiziranim po smjenama i sa smjenom na licu mjesta, izvodili su se radovi na izradi probojne prostorije specijalnim metodama za koju su članovi Čete obučeni. Probojna prostorija kroz zarušeni materijal u otkopu se maksimalno osiguravala i bila usmjerena u pravcu lokacije gdje se prema raspoloživim informacijama pretpostavljalo da se nalazi Prvi kopač Asim Šehanović. Nadljudskim naporima i u veoma teškim uslovima članovi Čete za spasavanje Pogona Mramor danonoćno su radili i prema prvim informacijama su uspjeli doći do zatvorenog komorata u otkopu te je akcija spašavanja i dalje u toku - navodi se u saopćenju Rudnika uglja Kreka.
Akcija spašavanja trajala je četiri dana, a jučer je promijenjen način rada spasilačkih ekipa. Montiran je grabuljar te su ekipe rudara probijale novi otkop u pravcu u kojem su vjerovali da se nalazi njihov kolega, što je na kraju polučilo rezultat.
U Rudniku lignita Mramor proizvodnja je obustavljena za vrijeme trajanja spasilačke akcije, a kako nam je nezvanično rečeno, postoje uvjeti da ona vrlo brzo bude ponovo pokrenuta
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.