open-navfaktor-logo
search
Vijeće naroda RS-a
Tabaković o Izbornom zakonu RS-a: Na potezu Ustavni sud, ali i Christian Schmidt
Imajući u vidi da će naredne sedmice biti raspisani lokalni izbori, vjerujem da će ili CIK ili visoki predstavnik Christian Schmidt djelovati da bi spriječili stupanje na snagu Izbornog zakona RS-a, kazao je Tabaković
AUTOR: A.G.-Z.
30.04.2024. u 13:18
get url
text
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Izborni zakon koji je usvojila Narodna skupština RS-a 19. aprila.
Vitalni nacionalni interes je mehanizam koji daje mogućnost klubovima Bošnjaka, Hrvata i Srba da svako pitanje proglase štetnim za narod kojeg predstavljaju, te da spriječe usvajanje zakona.
Izbornim zakonom RS-a se u ovom bh. entitetu prisvajaju državne nadležnosti u oblasti izbora.
Podsjetimo, iz Centralne izborne komisije ranije su saopćili kako su oni jedini nadležni za održavanje izbora u BiH.
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković izjavio je Faktoru da, ukoliko Ustavni sud RS odbije njihov veto, što je izvjesno jer, kako kaže, to je bila dosadašnja praksa, ukoliko bi Izborni zakon RS-a stupio na snagu, ovlašteni podnosioci apelacije mogu se obratiti Ustavnom sudu BiH sa privremenom mjerom ili visoki predstavnik može staviti zakon van snage "kako ne bi imali dva zakona za provođenje izbora".
- Imajući u vidu da će naredne sedmice biti raspisani lokalni izbori, vjerujem da će ili CIK ili visoki predstavnik Christian Schmidt djelovati da bi spriječili stupanje na snagu Izbornog zakona RS-a - kazao je Tabaković.
Centralna izborna komisija BiH saopćila je jučer da će u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici koja će biti održana iduće sedmice, donijeti odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u BiH 2024. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.