open-navfaktor-logo
search
Brojne koristi
Skupština KS: Zatraženo uvođenje senzornog kutka u školski sistem, čeka se stav ministarstva
Nakon analize svih potrebnih podataka, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će razmotriti je li moguće osigurati finansijska sredstva u Budžetu KS za navedenu namjenu
AUTOR: A.G.- Z.
10.05.2024. u 07:54
get url
text
Senzorni kutak
Senzorni kutak
Inicijativa za uspostavljanje senzornog kutka u školama na području Kantona Sarajevo upućena je Ministarstvu odgoja i obrazovanja.
Inicijativu su uputile zastupnice u Skupštini KS Belma Kapo i Jelena Pekić ističući da savremeno obrazovanje stavlja sve veći fokus na holistički pristup razvoju djece.
- U tom kontekstu, imati prostor u školama koji pruža stimulaciju raznih čula poput dodira, sluha, mirisa i vida, s pozitivnim efektima na mentalno zdravlje kako kod tipične, tako i kod netipične djece, imalo bi velikog značaja za njihov napredak.
Istaknute razvojne koristi koje pruža senzorni kutak, uključujući poboljšanje koncentracije, smanjenje stresa i anksioznosti, te poticanje samoregulacije, govore o tome koliko bi njegova implementacija u školski sistem u KS bila korisna - navodi se, između ostalog, u obrazloženju.
Razna istraživanja u svijetu su pokazala pozitivne prakse imanja senzornog kutka u učionicama u osnovnim školama, te njegove benefite kada se zaista i koristi.
Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS kažu kako još nemaju stav o predloženoj inicijativi.
- Kako bismo mogli zauzeti stav o inicijativi,  Ministarstvo mora izraditi finansijsku konstrukciju troškova opreme senzornog kutka, prikupiti informacije o dostupnom prostoru u školama i prikupiti informacije o opremi koju je potrebno nabaviti.
Ministarstvo će razmotriti koliko finansijskih sredstava je potrebno i koju opremu je potrebno nabaviti kako bi se mogla realizirati navedena inicijativa.
Nakon analize svih potrebnih podataka, Ministarstvo će razmotriti da li je moguće osigurati finansijska sredstva u Budžetu KS za navedenu namjenu - odgovor je Ministarstva za odgoj i obrazovanje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.