open-navfaktor-logo
search
Ističu kako niko nije iznad zakona
Ramo Isak šokirao Ambasadu SAD-a: FUP-ovci su trebali biti suspendovani, a ne da se slavi njihov povratak nakon hapše
AUTOR: Faktor
26.04.2024. u 17:22
get url
text
Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagovala je na jučerašnji svečani doček koji je organizovao ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak pripadnicima Federalne uprave policije, Vahidinu Munjiću, v. d. direktoru FUP-a, i Mustafi Selmanoviću, šefu specijalne jedinice FUP-a
- Šokantno je da bi ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je odgovoran za održavanje vladavine prava, proslaviti povratak na posao visokih službenika Uprave policije FBiH koji su uhapšeni, optuženi i pod istragom za teška krivična djela.
Ovi policijski službenici imaju pravo na da  se na sudu brane od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto što je za slavlje - započeli su iz Ambasade.
Ističu kako niko nije iznad zakona.
- Izdaja povjerenja javnosti je kada su službenici za provođenje zakona, tužilaštvo ili sudstvo, koji su odgovorni za održavanje vladavine prava, optuženi za njegovo kršenje. U suprotnosti je sa opredjeljenjem za vladavinu prava da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH dozvolilo policijskim službenicima, koji su pod istragom zbog zloupotrebe položaja, da se vrate na posao.
Javni funkcioneri protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage - mišljenja su iz Američke ambasade.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.