open-navfaktor-logo
search
Sarajevski aerodrom
Majke Srebrenice po povratku iz New Yorka gdje su govorile o rezoluciji o genocidu: Ovo je pečat na istinu
AUTOR: M. Ču.
30.04.2024. u 14:59
get url
text
Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", Munira Subašić, majke Udruženja Pokret "Majke Srebrenice i Žepa", i direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, jučer su u New Yorku govorili pred Generalnom skupštinom UN-a u vezi s razmatranjem rezolucije o genocidu u Srebrenici.
Po povratku u Sarajevu organizirali su zajedničku pres-konferenciju na sarajevskom aerodromu gdje su govorili šta se dešavalo u New Yorku.
-  Mi smo učinili ono što treba. Jako mi je žao što se ovako sve iskomplikovalo. Očekivala sam  da će Srbija biti sponzor ove rezolucije, koliko god je važno za nas, više je važno za njih. Ako imaju pravo Jevreji, oni u Africi koji su preživjeli genocid, imamo i mi pravo da obilježavamo 11. juli.
A Srbiji i srpskom narodu je potrebno jer žive u laži, a kroz ovu rezoluciju će saznati istinu, a nama je važno da gradimo bolje sutra da naša djeca žive u miru i rahatluku. Da ne traže svoje po masovnim grobnicama i da ne prolaze kroz ovo što smo mi prolazile. Moramo sve učiniti za bolju budućnost. Dok je god živa i jedna majka ostavit ćemo pokoljenjima i našim unucima da se bore za pravdu i istinu - poručila je Subašić. 
Zbog rezolucije stižu prijetnje ratom, pa i novim sukobima. 
- Mislim da se zločinac uvijek brani zločinom ili uvijek proradi zločin. Mi znamo da je Vučić nosio pušku na Jevrejskom groblju i da je kazao da za jednog Srbina će ubiti 100 muslimana. Možda se u njemu probudilo to zlo. Više ne može da trpi. Nije se pokajao i kroz to misli da odgaja mlade generacije. On se drži tog nekog projekta koji će mu se na kraju obiti o glavu. A mi smo našu djecu odgojili bez mržnje i osvete, školovali smo ih i oni su sada inženjeri, doktori, govore svjetske jezike - naglašava Subašić. 
IMG_20240430_140742
FOTO:
Didier Torche
1 od 12
left-arrowright-arrow
Dodaje da juna 29. ponovo idu u New York.
- Bit će malo veća delegacija majki. Imat ćemo izložbu, imat ćemo debatu, postavljamo kamen temeljac koji će biti stalna postavka tamo ispred zgrade UN - a. I to je naš uspjeh - poručila je Subašić.  
Na novinarsko pitanje kakva je njena poruka političarima iz RS-a koji tvrde da političari iz Federacije iskorištavaju iskorištavaju majke Srebrenice, odgovorila je da to nije istina.
- Nas nikad niko nije ništa tjerao, a nikada nikoga nismo ni slušale. Da smo slušale naše političare i analitičare, možda ne bi ni uspjele - istakla je Subašić. 
Pred medijima su govorile još dvije majke iz Udruženja Pokret "Majke Srebrenice i Žepa" koje su istakle da ne postoji vaga da bi vagala težinu njihove boli. 
- Sad nas ponižavaju da nije bilo genocida, a mi znamo šta su uradili, kakvo su nama učinili zlo. Mi majke znamo i naša jedna suza će im doći glave. Mi smo u kontinuitetu imali genocid jer smo bili zatvoreni, bez vode i struje, ubijali su nas, odvajali od naših voljenih. Ovo je pečat na istinu - poručile su majke. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.