open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Vijećnici
Karić zvala Sarajlije da dođu po besplatne ulaznice za koncert, građani sad tvrde kad su došli da karata nije bilo
AUTOR: STAV
09.05.2024. u 11:31
get url
text
Benjamina Karić
Benjamina Karić
Povodom obilježavanja 9. maja, dana kada je Vijećnica, simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine, 22 godine nakon što su je srpski zločinci zapalili, obnovljena i svečano otvorena, Gradska uprava sa gradonačelnicom Benjaminom Karić na čelu, odlučila je večeras u Vijećnici organizirati koncert Amire Medunjanin.
Koncert je poklon gradonačelnice građanima Sarajeva, a za ovu priliku, objavila je Karić na društvenim mrežama, građani su mogli preuzeti besplatne karte. Određeno je za tu namjenu da se podijeli 200 ulaznica.
- Svi zainteresirani mogu ih preuzeti od 7. maja od devet sati na recepciji DPO zgrade, Hamdije Kreševljakovića broj 3 - napisala je gradonačelnica Karić.
Međutim, građani su bili neugodno iznenađeni kada su 7. maja u devet sati došli na recepciju DPO zgrade i kada im je rečeno da su ulaznice podijeljene i da ih više nema.
Za misteriozni nestanak ulaznica saznalo se kada su građani na Instagramu ispod objave gradonačelnice Karić počeli ostavljati komentare opisujući svoja neugodna iskustva. Jedna korisnica ove društvene mreže zapitala se "da li je moguće da za devet minuta nestane ulaznica za koncert Amire Medunjanin", te naglašava da je stala u red za ulaznice tačno u devet sati.
Druga korisnica Instagrama je napisala:
- U 8.45 sati su gospođu koja je stajala sa nama vratili jer se tek od devet sati dijele karte. A na recepciji kažu da su počeli već u osam sati da dijele. Podobnim i odbranim, između sebe.
Dakle, građani pitaju, a gradonačelnica ne odgovara, kome su podijeljene karte, kada ih građani koji su došli na vrijeme i čekali u redu, nisu dobili. Večeras ispred Vijećnice će se vidjeti ko su probrani i odbrani građani, da li vjerni i zaslužni "trojkaši" kojima je gradonačelnica "ispod ruke" proturila karte, piše Stav.
Podsjećamo, obnovljena Vijećnica otvorena je 9. maja 2014. godine, na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Evrope. Vijećnica je zapaljena u bombardiranju Vojske Republike Srpske 25. augusta 1992. i tada je uništeno blizu dva miliona knjiga.
Prvi projekt gradnje Vijećnice povjeren je arhitekti Karlu Paržiku, ali je on kasnije dodijeljen Alexandru Witteku jer se Paržik nije složio s primjedbama predstavnika vlasti na njegov uradak. Kako je objekat projektovan u pseudo-maurskom stilu, arhitekta je dva puta putovao u glavni grad Egipta Kairo radi studiranja objekata rađenih u tom arhitektonskom stilu, kao što su džamija i medresa Hasana II. Kako je Wittek tokom rada na projektu umro, njegov rad je nastavio Ćiril M. Iveković.
Gradnja Vijećnice trajala je dvije godine, a svečano je otvorena 20. aprila 1896. godine. Zgradu je koristilo Gradsko poglavarstvo. Od 1947. godine u Vijećnici je bila smještena Narodna i univerzitetska biblioteka BiH.
Vijećnica je jedan od objekata u BiH koji svojim arhitektonskim stilom, kao i historiografijom predstavlja istinsko nacionalno blago. Ona je svjedok vremena, promjena vlasti i svoje namjene u skladu sa društvenim sistemom i kretanjima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.