open-navfaktor-logo
search
Obratili se CIK-u za imenovanja
Izborne komisije dva grada iz RS-a ignorirale Dodika; Milićević: Znalo se da je poziv na ostavke farsa
AUTOR: M. R. S.
03.05.2024. u 14:56
get url
text
Milan Miličević
Milan Miličević
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je dala saglasnosti Skupštini Grada Bosanska Gradiška, te Skupštini Grada Prnjavora za imenovanja pojedinih članova gradskih izbornih komisija. 
Ove saglasnosti su zatražene iako je Vlada RS-a 6. aprila pozvala članove organa za provođenje izbora iz RS-a da podnesu ostavke, uz izjave da im certifikati CIK-a (kojeg SNSD želi smijeniti) neće vrijediti. Ovaj poziv na ostavke je uslijedilo kao jedan od odgovora SNSD -a Milorada Dodika na odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, kojeg vlast u RS-u na čelu sa SNSD-om ne priznaje, da nametne izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. U međuvremenu je Narodna skupština RS-a usvojila Izborni zakon RS-a. 
Milan Miličević, predsjednik opozicionog SDS-a, za Faktor je prokomentirao da nam ova situacija govori "to što znamo, i ko je želio da vidi, koliko je lažna i dvolična politika SNSD-a". 
Dodao je da, mimo Bosanske Gradiške i Prnjavora o kojima je bilo govora danas, ima još sličnih primjera. 
- Skupština Općine Laktaši usvojila je rebalans budžeta gdje je stavila u budžet lokalne izbore pod patronatom CIK-a. U suštini se znalo da je to (poziv na ostavke) farsa i samo za trgovinu političkim potrebama, ciljevima - rekao je Miličević. 
Kazao je da će lokalni izbori ove godine najvjerovatnije biti održani kako i kada ih zakaže Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.