open-navfaktor-logo
search
Povećane za 1,55 posto
Hoće li penzioneri u FBiH koji primaju penzije preko banaka moći u subotu, 4. maja, podići novac na bankomatima ili...
Najniža penzija za april sa povećanjem od 1,55 posto iznosi 573,53 KM.
AUTOR: E.D.-Š.
30.04.2024. u 18:28
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Redakciji Faktora obratilo se više penzionera sa pitanjem kakav je efekat isplate aprilskih penzija 4. maja (subota) kada banke prvog dana vikenda ne rade. Problem je što većina penzionera penzije prima upravo preko banaka.
- Zašto jednostavno nisu kazali da će isplata penzija početi 6. maja, nego su iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje najavili da je isplata 4. maja. I to još kao uvećanih penzija. Baš nam ih je Vlada Federacije BiH uvećala i to za cijelih 1,55 posto. Pa kako to mogu zvati povećanjem?
Osim toga, da li oni znaju da većina penzionera ne zna podići novac sa bankomata a i pitanje je da li će taj novac uopće leći - ispričali su nam penzioneri.
Pojašnjenje smo potražili u Zavodu PIO FBiH.
- Opće je poznato da mi ne uplaćujemo novac bankama i poštama za penzije, da se to radi preko Trezora. Smatramo da će novac biti uplaćen bankama i poštama 3. maja (petak) a sada je do banaka da li će one taj novac odmah rasknjižiti. Većina vjerovatno hoće tako da bi penzioneri mogli podići penzije na bankomatima. Pošte će dijeliti penzije - rečeno nam je u Zavodu PIO FBiH.
Najniža penzija za april sa povećanjem od 1,55 posto iznosi 573,53 KM, zagarantovana 684,48 KM, dok je najviša penzija, ostvarena prema Zakonu o PIO ograničena na iznos pet najnižih penzija te iznosi 2.867,65 KM.
Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za april 364.560, iznosi 722,21 KM.
Penziju za april primit će ukupno 446.315 korisnika.
Pored uvećanih penzija za april, korisnici će primiti i razliku za prva tri mjeseca između iznosa isplaćenih i iznosa penzije po odluci o konačnom usklađivanju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.