open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Čavalić zatražio hitno zasjedanje Parlamenta FBiH zbog situacije sa FTV
Bosna i Hercegovina treba imati stabilan i funkcionalan javni RTV servis
AUTOR: Faktor
08.05.2024. u 12:52
get url
text
Admir Čavalić
Admir Čavalić
FOTO: Faktor
Predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Admir Čavalić podnio je inicijativu da se hitno organizira vanredna ili tematska sjednica Parlamenta Federacije BiH u vezi sa aktuelnom situacijom sa Federalnom televizijom.
Danas je stupila na snagu Odluka Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) da uskrati pružanje usluga Radio-televiziji Federacije BiH zbog dugovanja, pri čemu je ugašen program RTVFBiH. 
- Danas je privremeno onemogućeno emitiranje programa Federalne televizije. Moguće da će se to nastaviti i u narednim danima. Osnivač RTV FBiH je Parlament FbiH. Shodno navedenom, upravo Parlament FBiH nosi najveću odgovornost u vezi rada i funkcioniranja ove televizije. Zbog toga smatram da he potrebno pokrenuti Parlament u pravcu rješavanja ovog problema, organizacija vanredne ili tematske sjednice sa ciljem razmatranja i rješavanja postojećšeg problema. Bitno je da se uključe i nadležna tijela parlamenta. Također, potrebno je da zasjeda i Klegij te adekvatno reagira - navodi Čavalić.
Objašnjava zašto je potrebno urgentno rješavati situaciju.
- Prije svega zbog činjenice da je riječ o javnom servosu i navedenim događanjima se isti urušava. FTV značajna finansijska sredstva ostvaruje shodno marketinškim aktivnostima. Blokadom emitovanja oglašivači mogu tražiti nadoknadu troškova ranije zakupljenih termina emitovanja reklama - pojašnjava Čavalić i poručuje :
- Posebno zabrinjava činjenica da je radnicima na FTV onemogućeno da danas rade. Bosna i Hercegovina treba imati stabilan i funkcionalan javni RTV servis a isto podrazumijeva neometano funkcioniranje RTVFBiH, BHRT i RTRS - navodi Čavalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.