open-navfaktor-logo
search
Konačno objašnjeno
Arheolozi objavili otkriće koje bi moglo objasniti misteriju gradnje piramida u Egiptu
Riječni rukavac dug 64 kilometra, koji je prolazio, osim pored ostalih egipatskih čuda, i pored kompleksa piramida u Gizi, bio je stoljećima skriven pod pustinjskim pijeskom i poljoprivrednim površinama
AUTOR: Faktor/The Guardian
17.05.2024. u 08:19
get url
text
Naučnici su otkrili davno zakopani rukavac rijeke Nil kojim je nekada voda tekla uz lokacije više od 30 piramida u Egiptu, što bi možda moglo značiti rješenje misterije kako su stari Egipćani prevozili masivne kamene blokove za izgradnju tih golemih objekata.
Riječni rukavac dug 64 kilometra, koji je prolazio, osim pored ostalih egipatskih čuda, i pored kompleksa piramida u Gizi, bio je stoljećima skriven pod pustinjskim pijeskom i poljoprivrednim površinama, navodi se u studiji u kojoj je u četvrtak objavljeno ovo otkriće.
Postojanje rijeke na tom području bi objasnilo zašto je niz od 31 piramide izgrađen duž danas negostoljubivog pustinjskog pojasa u dolini Nila prije između 4.700 i 3.700 godina.
U tom pojasu u blizini drevne egipatske prijestolnice Memphisa nalazi se i Velika piramida u Gizi, jedina preživjela struktura od sedam svjetskih čuda starog svijeta, kao i Kefrenova, Keopsova i Mikerinova piramida.
Arheolozi već dugo smatraju da su stari Egipćani morali koristiti neki obližnji vodeni put za premještanje divovskih kamenih blokova korištenih za izgradnju piramida.
- Ali niko nije bio siguran u lokaciju, oblik, veličinu ili blizinu ovog mega vodenog puta stvarnoj lokaciji piramida - rekao je glavni autor studije Eman Ghoneim sa Univerziteta North Carolina Wilmington u SAD-u, prenosi The Guardian.
Međunarodni tim istraživača koristio je radarske satelitske snimke za mapiranje riječnog rukavca, koji su nazvali Ahramat, što na arapskom jeziku znači "piramide".
Radar im je omogućio jedinstvenu sposobnost prodiranja pod površinu pijeska i dobijanja slika skrivenih obilježja, uključujući zakopane rijeke i drevne strukture - rekao je Ghoneim.
Istraživanja na terenu i jezgre sedimenta s nalazišta potvrdile su nekadašnju prisutnost rijeke na tom području, prema studiji objavljenoj u časopisu "Communications Earth & Environment".
Nekad moćna rijeka vremenom je sve više prekrivana pijeskom, što je možda počelo tokom velike suše prije otprilike 4.200 godina, smatraju naučnici.
Piramide u Gizi stajale su na visoravni otprilike kilometar od obale rijeke. Mnoge piramide imale su "ceremonijalne uzdignute šetnice" koje su prolazile uz rijeku prije nego što su završile u Hramovima u dolini, koji su služili kao luke, rekao je Ghoneim.
Ovo ukazuje na to da je rijeka, kako je dodao, igrala ključnu ulogu u transportu golemog građevinskog materijala i radnika potrebnih za izgradnju piramide.
Kako su tačno stari Egipćani uspjeli izgraditi tako velike i dugotrajne građevine, jedna je od najvećih historijskih misterija.
Te teške kamene blokove, od kojih je većina bila s juga zemlje, bilo bi puno lakše prevesti tako da plutaju niz rijeku nego ih transportirati kopnom, rekla je koautorica studije Suzanne Onstine sa Univerziteta u Memphisu.
Rijeka također može biti objašnjenje zašto su piramide izgrađene na različitim mjestima.
- Tok vode i njen volumen mijenjali su se tokom vremena, tako da su kraljevi četvrte dinastije morali donositi drugačije odluke od kraljeva 12. dinastije - kazala je koautorica studije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.