open-navfaktor-logo
search
"Moj je tata zločinac iz rata"
Policija likvidirala učenika koji je pucao na školu u SAD-u, prije napada citirao pjesmu Baje Malog Knindže
Ispred srednje škole u Wisconsinu policija je ubila napadača koji je pucao prema školi. Na društvenoj mreži Snapchat učenik je prije napada poslao poruke na finskom i srpskom jeziku
AUTOR: Faktor
03.05.2024. u 15:53
get url
text
Foto: Screenshot/Ig/madison.365
Foto: Screenshot/Ig/madison.365
Policija je ubila učenika (14) ispred srednje škole u Wisconsinu nakon što je dobila dojavu da se ondje nalazi naoružana osoba, rekao je glavni državni tužilac Josh Kaul. Vlasti su prije objave izvijestile kako napadač nije ušao u školu te da je neutralisan pred srednjom školom Mount Horeb.
Objavljeno je da je više policajaca Mount Horeba, koji su nosili kamere na tijelu, pucalo iz oružja. Policija je ostala na mjestu događaja još nekoliko sati nakon toga, dok su učenici držani zaključani u zgradama kasno poslijepodne prije nego što su polako pušteni, prenosi AP.
Policija je na društvenoj mreži objavila kako nema više osumnjičenih i da, osim napadača, niko nije povrijeđen.
- Prva pretraga srednje škole nije istaknula dodatne osumnjičene. Što je još važnije, nemamo izvještaja o povrijeđenima, s izuzetkom navodnog napadača - objavili je policija. 
Prema pisanju American School & University napadač je dan prije incidenta pred školom objavio zagonetne poruke na Snapchatu.
"Oslobodite se lanaca ropstva, navijajte do krvi", napisao je na finskom, dok je poruka "Moj je tata zločinac iz rata" bila na srpskom jeziku. Riječ je o pjesmi Baje Malog Knindže, poznatog po izrazito nacionalističkim stavovima.
Te poruke, međutim, vlastima nisu pomogle da pronađu konkretan motiv za napad.
Policija nije objavila identitet napadača niti odakle potječe. 
Roditelji su opisali kako su se djeca skrivala u ormarima, bojeći se komunicirati na mobitele, a jedan srednjoškolac rekao je da je njegov razred prvo pobjegao iz školske dvorane na rolama.
Jedna od svjedokinja pucnjave, Jeanne Keller, izjavila je da je čula pet pucnjeva iz svoje trgovine koja se nalazi u blizini.
Direktor škole Steve Selarno pohvalio je povećanje sigurnosti škole, što je spriječilo da tragedija bude daleko gora.
Učenik je koji je ostao zaključan u školi ispričao je kako je vidio učenika osmog razreda koji pokušava ući kroz prozor kantine za vrijeme ručka u srijedu oko 11.15 sati, koristeći kundak duge puške. Kad nije uspio razbiti prozor, počeo je pucati po prozoru, rekao je učenik. Drugi učenik rekao je da je čuo ukupno 12 pucnjeva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.