open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Erdogan nakon što je Turska prekinula trgovinske odnose s Izraelom: Kao muslimani, nezamislivo je da stojimo po strani
- Više nismo imali strpljenja. Krenuli smo svojim koracima. Obim trgovine između nas bio je 9,5 milijardi dolara. Ova vrata smo zatvorili - istakao je Erdogan
AUTOR: Anadolija
03.05.2024. u 15:03
get url
text
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Turska ne može ostati samo nijemi posmatrač izraelskih napada na nevine palestinske civile i da je obustavila trgovinske odnose s Izraelom u iznosu od 9,5 milijardi dolara.
Nakon klanjanja džuma-namaza u istanbulskoj džamiji Cilehane na Uskudaru, Erdogan je u obraćanju novinarima kazao da je neprihvatljivo to što Izrael čini i što je u napadima do sada ubio oko 40.000 Palestinaca.
- Kao muslimani, nezamislivo je da stojimo po strani i gledamo kako se ovo dešava. Poduzeli smo potrebne korake - kazao je Erdogan.
Podsjetivši kako su neke turske opozicione stranke zlonamjerno u predizbornoj kampanji kritikovale odnose Turske i Izraela, Erdogan je kazao da su bez naglih poteza i uz dobro promišljanje zaustavili trgovinu.
- Izbori su sada završeni i mi smo preduzeli ovaj korak. Razgovarali smo o tim izraelskim pristupima prije nego što su ovi događaji počeli, odnosno nisam održao sastanak s Netanyahuom u Americi tek onako. Mogli su se preduzeti neki koraci između Turske i Izraela, ali Netanyahu je, nažalost, pokazao tu okrutnost prema ovoj deci, ženama i starcima Palestine - kazao je Erdogan.
Ističući kako cijeli Zapad radi za Izrael, posebno SAD, Erdogan je kazao da je tim zapadnjačkim resursima i izraelskim bombama na smrt osuđen nevini i siromašni narod Palestine.
- Više nismo imali strpljenja. Krenuli smo svojim koracima. Obim trgovine između nas bio je 9,5 milijardi dolara. Ova vrata smo zatvorili - zaključio je Erdogan.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.