open-navfaktor-logo
search
Bernie Sanders
Američki senator podržao propalestinske studente: Na pravoj ste strani historije, ovo bi mogao biti Bidenov Vijetnam
Ponosan sam što vidim studente koji protestuju protiv rata u Gazi. Ostanite mirni i fokusirani. Na pravoj ste strani historije, napisao je Sanders na društvenoj mreži X
AUTOR: Anadolija
04.05.2024. u 10:27
get url
text
Bernie Sanders
Bernie Sanders
Američki senator Bernie Sanders izrazio je u petak podršku studentima koji protestuju protiv izraelskih napada na Pojas Gaze, javlja Anadolija.
- Godine 1962. organizovali smo proteste kako bismo okončali rasističku politiku na Univerzitetu u Chicagu. Godinu kasnije sam uhapšen dok sam protestovao zbog segregacijskih škola. Ali, bili smo u pravu. Ponosan sam što vidim studente koji protestuju protiv rata u Gazi. Ostanite mirni i fokusirani. Na pravoj ste strani historije - napisao je Sanders na društvenoj mreži X.
Ranije je rekao da su se studenti, uključujući i njega, pridružili demonstracijama prije 60 godina tražeći okončanje rata u Vijetnamu.
- Ovo bi mogao biti Bidenov Vijetnam - kazao je 82-godišnji senator, tvrdeći da predsjednik Joe Biden stavlja sebe u slabu poziciju, politički i moralno, svojom podrškom Izraelu.
Više od 2.000 ljudi, uključujući studente, uhapšeno je tokom propalestinskih demonstracija u Sjedinjenim Američkim Državama.
Traže da univerziteti osude izraelske napade na Gazu gdje je ubijeno više od 34.000 Palestinaca.
Demonstracije širom SAD-a dobile su zamah prošlog mjeseca nakon što je Univerzitet Columbia zatražio od njujorške policije da nasilno izbaci studente koji su postavili kamp u kampusu.
Više od 100 ljudi je uhapšeno.
Studenti i u drugim zemljama, uključujući Kanadu, Australiju, Francusku i Egipat, također su organizovali demonstracije na univerzitetima u znak solidarnosti s Palestinom.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.