open-navfaktor-logo
search
Akcija "Black tie 2"
Policija i Tužilaštvo o današnjim hapšenjima: Na meti više osoba zbog prometa velikih količina droge i pranja novca
AUTOR: Autor: Faktor
22.04.2024. u 11:09
get url
text
Na meti akcije više osoba
Na meti akcije više osoba
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštvo BiH i MUP KS oglasili su se o današnjoj akciji hapšenja koja se provodi na više lokacija u Sarajevu, kao i u Zenici i Mostaru. 
Kako smo ranije objavili, radi se o istrazi više osoba koje su povezane sa međunarodnim narkokartelom "Tito i Dino", čiji vođa Edin Gačanin je osuđen u Nizozemskoj zbog šverca ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.  
- Aktivnosti lišenja slobode i pretresa, vrše se na više desetaka lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija - navode iz Tužilaštva BiH.
Kako smo ranije objavili, policija je u Sarajevu privela Gordana Memiju, vlasnika firme Foto Art, i Mustafu Selmanovića, komandanta Specijalne jedinice FUP-a, a njihova imovina je pretresena. 
- Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela - navode dalje iz Tužilaštva.
Dodaju da su u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku pružili FBI, DEA i Europol.
- Sa postupajućim tužiocem i stručnim osobljem Tužilaštva BiH u realizaciji aktivnosti učestvuju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), OSABiH, a podršku na terenu pružaju policija MUP-a ZDK i MUP-a HNK.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.