open-navfaktor-logo
search
Prije godišnjih odmora
Trojka i HDZ u paketu završavaju imenovanja Dragana Miokovića i Marina Vukoju 22. maja?
Zbog grubog kršenja Poslovnika, ponovo ćemo predati zahtjev za ocjenu ustavnosti, kaže zastupnica Jasmina Bišćević Tokić
AUTOR: A.G.-Z.
03.05.2024. u 13:57
get url
text
Vladajuća većina u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta završit će u paketu imenovanje Dragana Miokovića (NS) na poziciju predsjedavajućeg ovog doma umjesto Mirjane Marinković Lepić (NS) te imenovanje HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici koja će, najvjerovatnije, biti održana 22. maja.
Ovo je za Faktor izjavila zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) dodajući da će vladajući završiti posao prije godišnjih odmora.
Dodala je da je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma ponovo došlo do grubog kršenja Poslovnika izmjenom članova Komisije za izbor i imenovanja koja je, prema njenim riječima, politička poluga moći "u kojoj HDZ drži palicu".
Osim imovanja Vukoje u Ustavni sud, preko ove komisije trebao bi biti imenovan Upravni odbor FTV-a kao i Nezavisni odbor za izbor i praćenje direktora FUP-a.
- Kroz Komisiju za izbor i imenovanja idu sva imenovanja. Na posljednjoj sjednici opet je prekršen Poslovnik. Ovo je političko nasilje. Ponovo ćemo predati zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ustavni sud FBiH kao najveća instance i ekspertno tijelo, mora rješavati zahtjeve koji su im predati. Ne može se desiti da četiri zahtjeva stoje. Dva smo predali još u decembru, a nisu još došli ni na dnevni red - kazala je Bišćević Tokić.
Podsjetimo, iz rada Komisije su u potpunosti isključeni DF i SBiH, a SDA ima samo jednog člana. Po izbornim rezultatima ove tri stranke trebale bi imati barem polovinu članova Komisije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.