open-navfaktor-logo
search
Ne isključuje destabilizaciju Balkana
Ruski ambasador u UN-u: BiH više nema status suverene i nezavisne države
AUTOR: N1
30.04.2024. u 23:24
get url
text
Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja
FOTO: Screenshot/United nations
Obraćajući se večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Bosni i Hercegovini, ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja je rekao kako je pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović odraz zabrinutosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.
- Ovdje često čujemo kako Vijeće sigurnosti ima obavezu da spriječi sukob, mnogi o tome govore kao o nečemu najvažnijem. Situacija u BiH je primjer gdje Vijeće sigurnosti može djelovati. Bosanski rat je je jedno od najkontradiktornijih poglavlja u smislu odgovora međunarodne zajednice. Nije Srebrenica jedina krvava stranica ovog rata, UN ne smije ponavljati svoje greške - kazao je ruski ambasador, prenio je N1.
Dodao je da Rusija kao članica Vijeća sigurnosti i Vijeća za implementaciju mira ne smije zatvarati oči.
- Zahvaljujemo što ste sazvali ovu sjednicu. Prije skoro 29 godina opći sporazum za mir okončao je jedan brutalni sukob i 30 godina je garantovao mir u regiji - dodao je on.
U daljem obraćanju je rekao da "BiH više nema status suverene i nezavisne države".
- Nedavni događaj u proteklim mjesecima govori o neoprostivom kršenju premisa ovog sporazuma. To se nastavlja i mi smo na to upozoravali. BiH više nema status suverene i nezavisne države. Teško je vjerovati da je najveći autoritet u rukama državljanina Njemačke koji djeluje za male grupe i za njihove interese koristi bonske ovlasti. Ponaša se kao monarh, a zapadni promotori demokratije ga podržavaju - rekao je i dodao:
- Kada se radi o eksternom tutorstvu drugih država, to liči na kolonijalnu praksu. Stalni predstavnici u UN-u su zaboravili na sporazum tri naroda kada su podržali sporazum. Gotovo trećina stanovništva je protiv ove Rezolucije (o Srebrenici), ovo je političko djelovanje i namjerno kršenje Dejtonskog sporazuma i Dejtonskih nadležnosti. Teško je zamisliti posljedice ovoga, ne možemo isključiti destabilizaciju Balkana. Čini se, krajnje cinično, da predvodnik u ovom dokumentu je Njemačka koja je počinila najgori genocid u historiji čovječanstva.
Istakao je i da Rezolucija o Srebrenici nema nikakve veze sa "navodnim ciljem sjećanja na žrtve tragedije".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.