open-navfaktor-logo
search
U neposrednoj blizini Ferhadije
Rušitelji u Banjoj Luci do danas nisu otkriveni: Svečano otvaranje Arnaudije 7. maja, očekuje se do 10.000 gostiju
Njena ponovna izgradnja trajala je sedam godina i koštala oko šest miliona KM, a novac je uložila Vakufska zajednica Republike Turske
AUTOR: B.S.
03.05.2024. u 14:59
get url
text
Obnovljena Arnaudija džamija
Obnovljena Arnaudija džamija
Banjalučka džamija Arnaudija, koja je posljednja obnovljena od 16 porušenih banjalučkih džamija, bit će svečano otvorena 7. maja. Na ovaj dan obilježava se Dan džamija, kao spomen na 7. maj 1993. godine kada su minirane banjalučke džamije Ferhadija i  Arnaudija. Njena ponovna izgradnja trajala je sedam godina i koštala oko šest miliona KM, a novac je uložila Vakufska zajednica Republike Turske. 
Danas je, uoči centralne manifestacije, ispred Arnaudije postavljena izložba. Banjalučki muftija Ismail Smailović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora, precizirao je danas da će centralna manifestacija početi 7. maja u 11 sati a planiran je sadržajan program, kojem će, pored domaćih vjerskih i državnik predstavnika, prisustvovati i državni zvaničnici Turske. 
Očekuje se dolazak između 5.000 i 10.000 gostiju. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je kazao da je Arnaudija jedan od najljepših vjerskih objekata u BiH, ali i svijetu, jer je bila primjer za izgradnju nekoliko džamija u Maloj Aziji i na Balkanu. 
On se zahvalio Rijasetu IZ BiH, Muftijstvu banjalučkom, gradu Banja Luka, i svim drugima koji su učestvovali u njenoj izgradnji, te posebno Sabiri Husedžinović koja je edvidentirala svaki dokument o džamiji.
- U proteklih sedam godina, džamija je sa puno elena i ljubavi uzdizana. Iz ljubavi prema Bogu je podignuta prvi put, iz ljubavi prema njemu je ponovo uzdignuta - kazao je Zaimović. 
Arnaudija je poznata i kao Defterdarija. Prvobitno je izgrađena 1595. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini Ferhadije, izgrađene 16 godina ranije, a srušene su na isti dan 7. maja 1993. godine.
Arnaudija je posljednja obnovljena od 16 džamija na području Medžlisa IZ Banja Luka koje su porušene. Kamen temeljac za njenu ponovnu izgradnju postavljen je 22. aprila 2017. godine, i za proteklih sedam godina rekonstruisana je u autentičnom stilu sa ugrađenim elementima stare Arnaudije.
Prema istorijskim podacima, graditelj Arnaudija džamije bio je Hasan-defterdar, ministar finansija Bosanskog pašaluka i prijatelj Ferhad-paše Sokolovića. Arnaudija, specifična po akšam-tašu, koji je služio za pozivanje vjernika na molitvu u tadašnjem Donjem Šeheru, izgrađena je u klasičnom otomanskom stilu.
O vremenu njene izgradnje svjedočio je napis uklesan u kamenu nad ulazom, a pripada tipu potkupolnih džamija sa trijemom i kamenom munarom visine 30 metara.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.