open-navfaktor-logo
search
Oglasila se policija i inspekcija
Rudarska nesreća u Mramoru: Pod zemljom zarobljen prvi kopač, jedan od najiskusnijih radnika u jami
AUTOR: J. B.
03.05.2024. u 16:15
get url
text
Ulaz u pogon u Mramoru
Ulaz u pogon u Mramoru
Policijska stanica Zapad u Tuzli, danas oko 09.25 sati, zaprimila je prijavu da je u ranim jutarnjim satima došlo do narušavanja plate uglja u jami Rudnika uglja "Kreka" Tuzla, pogon u Mramoru, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona.
- Na mjestu događaja potrebne mjere na pronalasku rudara koji se u trenutku nesreće nalazio u navedenom području poduzimaju pripadnici Čete za spašavanje Rudnika. Također, na mjestu događaja su federalni rudarski inspektor i policijski službenici Policijske stanice Zapad, koji osiguravaju mjesto događaja, dok se ne steknu uvjeti za vršenje uviđaja. O događaju je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i sve daljnje mjere i radnje poduzimat će se po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva - navode iz Uprave policije.
Senad Sejdić, predsjednik Sindikata rudnika "Mramor", koji u ovom rudniku radi od rata kaže da je ova nesreća prva ovakve vrste, koja se desila direktno u proizvodnji.
- Mramor jedini u Kreki vrši eksploataciju uglja podzemnim putem. Mi radimo komorno-stubnom metodom u kojoj se nažalost, dešavaju ovakve stvari koje su se desile našem komoratu. Radi se o prvom kopaču, koji je bio jedan od najiskusnijih u jami. Sve to govori o našem pozivu i riziku kada odlazimo na radna mjesta - kaže Sejdić.
Federalni rudaraski inspektor Ermin Alić rekao je da se nesreća desila pri kraju treće smjene, koja se odvija od 23 do sedam sati ujutro.
- Došlo je do naglog oslobođanja pritiska i obrušavanja masa. Obaviješteni smo od rukovodioca Službe zaštite na radu u 5.30 sati, odmah smo izašli na mjesto događaja. Četa za spašavanje ulaže nadljudske napore kako bi se došlo do radnika koji je ostao zatrpan. O stanju radnika nemamo nikakvih informacija. Trenutno se vrši podgrađivanje prostorije koja je narušena zbog dejstva pritiska i postepeno se oslobađa prostor i vrši se izvoz materijala koji se obrušio - rekao je inspektor Alić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.