open-navfaktor-logo
search
Prije 32 godine počeo napad
Goražde obilježava dane herojskog otpora agresiji: Za odbranu grada život je dalo više od 2.000 boraca
Evocirane su uspomene na današnji dan prije 32 godine kada je u rano jutro počeo opći napad na Goražde, jedini preostali slobodan grad na Drini
AUTOR: Fena
04.05.2024. u 13:30
get url
text
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja te odavanjem počasti poginulim braniocima i ubijenoj djeci u Goraždu je počela manifestacija "Dani otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK)".
Time se u ovom dijelu države tradicionalno čuva sjećanje na herojske dane otpora agresiji.
Centralno spomen-obilježje
Delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde i Grada Goražde, Koordinacije boračkih udruženja te Udruženja žena pripadnica Armije RBiH, položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima" te na spomen-obilježje ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 - 1995. godina.
Evocirane su uspomene na današnji dan prije 32 godine kada je u rano jutro počeo opći napad na Goražde, jedini preostali slobodan grad na Drini. Prve granate pale su na zgradu općine, a grad je odmah ostao bez telefona, struje, vode. Krug oko Goražda bio je zatvoren a u njemu su utočište pronašle destine hiljada izbjeglih i raseljenih stanovnika okolnih gradova - Višegrada, Foče, Čajniča, Rogatice i Rudog.
Opsada duga 1.336 dana okončana je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.
U historiji ratovanja Goražde je dobilo epitet "grada heroja" dok s druge strane za bjesomučna razaranja i masovna stradanja i ubijanja nevinih civila u Goraždu ni 32 godine poslije još niko nije odgovarao. Tokom opsade Goražda poginulo je više od 4.000 osoba, među kojima je i najmanje 148 djece.
Na ove činjenice građani Goražda i BPK podsjetit će tokom višednevne manifestacije koja će biti nastavljena sutra polaganjem cvijeća na mezarje Halida Hubjera i saboraca koji su poginuli 5. maja 1992. godine.
Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić podsjeća da se 4. maj nalazi u kalendaru obilježavanja značajnih događaja i datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.– 1995. godina kao jedan od najznačajnijih u novijoj historiji ovog područja.
- Iz grada heroja poslat ćemo poruku kako je dobro nadvladalo zlo i podsjetiti na vrijeme herojskog otpora stanovnika jedinog nepokorenog grada na Drini. Ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane da učestvuju u obilježavanju, jer Goražde je grad kojem je bila namijenjena sudbina Srebrenice, a naš primarni cilj je pokazati mlađim generacijama kako se Goražde branilo i odbranilo u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu - poručio je Mirvić.
"Čudo bosanskog otpora"
Za odbranu Goražda život je dalo više od 2.000 pripadnika Armije RBiH i MUP-a.
Centralni događaj bit će održan u ponedjeljak, 6. maja na spomen-obilježju goraždanskim braniocima, dok će u gradskoj galeriji biti priređena izložba radova bh. umjetnika Galiba Lihića.
U islamskom kulturnom centru bit će održana javna tribina "Čudo bosanskog otpora" čiji je gost predavač Alma Mujagić - Forto.
Ovogodišnja manifestacija "Dani otpora u PK Goražde" bit će okončana tradicionalnim pohodom Rorovi – Zaimov te istoimenim događajem u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.